Dezvoltarea explozivă a exploatării zăcămintelor de şist va afecta piaţa mondială a petrolului

de D.D.    |    14 Mai 2013   •   22:00
Dezvoltarea explozivă a exploatării zăcămintelor de şist va afecta piaţa mondială a petrolului Foto: pathsahead.files.wordpress.com
Exploatarea zăcămintelor de şist în SUA va trimite unde de şoc pe piaţa mondială a petrolului, în următorii cinci ani, şi va favoriza rafinăriile americane, în timp ce OPEC nu va mai fi principalul motor al creşterii ofertei, informează surse din Agenţia Internaţionale pentru Energie (IEA), citate de Bloomberg.

Creşterea ofertei de petrol va fi asigurată în proporţie de 40% de America de Nord, până în 2018, în timp ce contribuţia OPEC la această majorare va scădea la 30%.

Agenţia a redus estimarea referitoare la cererea mondială de carburanţi, pentru următorii patru ani, şi prognozează că în acest an consumul din economiile emergente îl va depăşi pe cel din statele dezvoltate.

"Şocul ofertei, creat de creşterea producţiei de petrol în America de Nord, va avea în următorii cinci ani un impact asupra pieţei similar cu cel al creşterii cererii în China, în ultimii 15 ani", se arată într-un raport al IEA.

Potrivit agenţiei, exploatarea zăcămintelor de şist din SUA, care conferă ţării cel mai ridicat nivel de independenţă energetică din ultimele două decenii, creează o reacţie în lanţ în transportul, procesarea şi stocarea petrolului, care ar putea escalada întrucât şi alte state încearcă să imite acest model.

Parteneri
x close