Antena 3 CNN Economic Biz News Din 2014, producătorii îşi vor putea vinde cerealele pe bursă

Din 2014, producătorii îşi vor putea vinde cerealele pe bursă

Din 2014, producătorii îşi vor putea vinde cerealele pe bursă
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    20 Dec 2013   •   09:59

Producătorii îşi vor putea vinde cerealele pe bursă şi vor primi un preţ corect pentru marfa lor. Bursa Română de Mărfuri (BRM) a lansat un nou sistem de cotaţii de referinţă pentru cereale care va limita fluctuaţia preţurilor. 


Efectele se vor simţi şi la raft. Pâinea s-ar putea ieftini, estimează brutarii, iar primele tranzacţii vor fi făcute spre finalul anului viitor.

Anul 2013 a fost unul agricol excepţional. Producţiile au fost record, iar preţurile foarte mici, mai ales pentru cereale. În aceste condiţii, o bursă a cerealelor va aduce un preţ corect producătorilor agricoli şi un sistem de achiziţie transparent.
 
"În primul rând transparentizare. Vom avea ocazia să cunoaştem într-un mod dinamic, într-un mod eficient preţurile pentru fiecare zonă din ţară. Vom avea ocazia să avem tranzacţii sigure, ceea ce din păcate nu se întâmplă astăzi. Fermierii vor avea posibilitatea să acceseze cel mai bun preţ, nu să fie păcăliţi atunci când vând direct în câmp producţia pe care o obţin", a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
 
Bursa cerealelor va fi funcţională în câteva luni, astfel încât recolta de anul viitor să poată fi tranzacţionată pe bursă.
 
Preţul mic al cerealelor din acest an a determinat Consiliul Concurenţei să înceapă o anchetă în rândul marilor traderi de cereale. Dacă acuzaţiile se adeveresc, aceştia riscă o amendă de zece procente din cifra de afaceri.

×
Subiecte în articol: cereale
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close