Antena 3 CNN Economic Biz News Disponibilizarea bugetarilor: Se concediază angajaţii care NU există. Blaga: "Ştiţi şmecheria"

Disponibilizarea bugetarilor: Se concediază angajaţii care NU există. Blaga: "Ştiţi şmecheria"

Disponibilizarea bugetarilor: Se concediază angajaţii care NU există. Blaga: "Ştiţi şmecheria"
Sursa foto: disponibilizari
13 Aug 2009   •   13:10

Marea restructurare anunţată de Guvernul Boc se dovedeşte a fi o rearanjare a angajaţilor, în interiorul aparatului de stat. Practic, ministerele nu au făcut altceva decât să renunţe la posturile vacante, care oricum erau blocate pentru anul 2009, iar numărul de agenţii guvernamentale a fost redus prin comasarea acestora şi mutarea angajaţilor de la o instituţie la alta, potrivit Financiarul.

Restructurarea propusă de Executiv presupune păstrarea a 113 agenţii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate. Economiile la buget însumeazã 52 milioane euro anual.

Potrivit Mediafax, din cele 226 de agenţii vizate, 141 au fost desfiinţate, comasate sau restructurate prin preluarea în ministere. Au fost păstrate 113, inclusiv cele 33 care nu pot fi desfiinţate ca urmare a angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană.

Se vor desfiinţa 10.554 de posturi bugetate de la toate agenţiile, autorităţile şi din aparatele proprii ale ministerelor.

Din acest total de posturi care vor fi desfiinţare, 1.583 sunt vacante, dar bugetate, în timp ce restul de 8.971 sunt ocupate.

Miercuri, ministrul Dan Nica spunea că, în urma restructurării MAI, se vor desfiinţa 1.225 de posturi care în prezent sunt vacante. Se vor economisi, astfel, 75 de milioane de lei pe an. Economii doar pe hârtie, întrucât posturile desfiinţate nu sunt ocupate.

Ministrul Nica mai anunţa şi o reducere a funcţiilor de conducere, de directori şi directori generali, ca urmare a unificării atribuţiilor mai multor agenţii.

Ministerul Finanţelor a decis reorganizarea ANAF şi desfiinţarea a 477 de posturi. Dintre aceste posturi, 440 sunt ocupate, dar personalul va fi redistribuit, spunea ministrul Pogea.

?Prin reorganizarea institutiei, practic, reducem 271 de posturi, din care 240 sunt vacante in prezent, iar economia la bugetul ministerului este de un milion de lei pe luna?, declara şi Vasile Blaga, şeful de la Ministerul Dezvoltarii.

La Mediu, dispar 3 agenţii, ?ceea ce inseamna o reducere de 444 de posturi, din care 413 sunt vacante?, a spus Nicolae Nemirschi.

Aproape 5.400 de angajati ai companiilor din subordinea Ministerului Economiei vor fi concediaţi până la sfârşitul anului, spunea ministrul Economiei Adriean Videanu.

Blaga: "Ştiţi şmecheria"

Explicaţia cea mai directă pentru această situaţie a fost oferită de Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Acesta a anunţat că desfiinţează 271 de posturi, din care 240 nu sunt ocupate. Explicaţia oferită a fost următoarea: "vechea teorie în multe ministere în care, ca să-şi poată da premii, aveau mai multe posturi, în special în institute, bugetate, deci erau în fonduri de salarii. Ştiţi şmecheria, scuzaţi-mi termenul. Şi atunci de aici se plăteau pensiile".



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: concedieri
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close