Antena 3 CNN Economic Biz News Distribuitorii de gaz doresc scumpirea tarifelor

Distribuitorii de gaz doresc scumpirea tarifelor

Distribuitorii de gaz doresc scumpirea tarifelor
17 Dec 2008   •   08:01

Preţul la gazul consumat de români este posibil a fi modificat din nou. Anul acesta, tarifele au fost ajustate deja de două ori pe baza creşterii preţului la gazele de import, care este în corelat direct cu cotaţia barilului de petrol.
După ce în vară preţul la petrol era de 147 dolari, pentru a ajunge acum la 47 de dolari, distribuitorii doresc din nou creşterea tarifelor cerute de la consumatorim, începând cu 1 ianuarie 2009, scrie România Liberă.
Totuşi, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a luat încă nici o decizie, a dezvăluit Gabriel Sârbu, şeful Direcţiei de preţuri şi tarife. Autoritatea arăta că acum este în faza de analiză a documentaţiei. Acesta a lăsat a se înţelege că va lua în considerare argumentele distribuitorilor, care au platit, în medie, 540-550 dolari pe mia de metri cubi pentru gazele din import în trimestrul al patrulea al anului 2008. La începutul anului cotaţia era la 480 dolari/mia de metri cubi, creşterea fiind cauzată de întârzierea cu circa şase luni a alinierii la cotaţia petrolului.
Acum gazul este cotat pe pieţele internaţionale la un preţ de 199,72 dolari per mia de mc, preţ care, teoretic, ar trebui să fie resimţit de români în a doua jumătate a anului viitor.
Doar 35% din consumul din România se bazează pe importuri. E.ON Gaz îşi motivează cererea de majorare prin faptul că ajustarea în sus din iulie cu 11,6% nu a fost suficientă pentru a acoperi cheltuielile, ceea ce va duce la pierderi de 80 de milioane de lei până la finele anului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gaze naturale
Parteneri
Temperaturi de vară în România! Prognoza pe 2 săptămâni
x close