Antena 3 Economic Biz News Doi giganţi economici şi-ar putea uni puterile. Anunţul făcut de Obama ar putea schimba lumea economică

Doi giganţi economici şi-ar putea uni puterile. Anunţul făcut de Obama ar putea schimba lumea economică

13 Feb 2013   •   07:19
Doi giganţi economici şi-ar putea uni puterile. Anunţul făcut de Obama ar putea schimba lumea economică
Sursa foto: Foto: www.listofimages.com

Liderul american Barack Obama a anunţat lansarea negocierilor între Statele Unite şi Uniunea Europeană referitoare la instaurarea uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume, relatează AFP.

"Am lansat discuţiile cu privire la un acord transatlantic global asupra comerţului şi investiţiilor cu Uniunea Europeană deoarece un comerţ liber şi echitabil de o parte şi de alta a Atlanticului va susţine milioane de locuri de muncă americane bine plătite", a declarat Obama în cadrul discursului său privind starea naţiunii.

Ideea unui acord de liber-schimb americano-european a căpătat un nou avânt de la sfârşitului lui 2011, după un eşec al negocierilor internaţionale realizate sub egida Organizaţiei mondiale a Comerţului (OMC).

"Chiar dacă ne protejăm populaţia, trebuie să ne amintim că lumea de azi prezintă anumite pericole dar şi anumite oportunităţi", a subliniat preşedintele american.

Preşedintele american nu a oferit alte detalii cu privire la spaţiul economic care ar grupa doi giganţi economici şi peste 800 de milioane de consumatori.

Schimburile comerciale dintre cei doi parteneri au progresat uşor în 2012 pentru a atinge 645,9 miliarde de dolari.

Taxele vamale între cele două blocuri sunt în prezent relativ scăzute însă există în continuare, mai ales de partea americană, sectoare protejate unde barierele comerciale sunt încă ridicate.

Liberalizarea schimburilor ar aduce în dezbatere agricultura, in special cu privire la problema organismelor modificate genetic (OMG), curente în Statele Unite şi proscrise în Uniunea Europeană.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close