Antena 3 CNN Economic Biz News Economia acestei ţări s-a prăbuşit cu 23% într-o singură zi. Toate ţările occidentale se BUCURĂ de asta

Economia acestei ţări s-a prăbuşit cu 23% într-o singură zi. Toate ţările occidentale se BUCURĂ de asta

Economia acestei ţări s-a prăbuşit cu 23% într-o singură zi. Toate ţările occidentale se BUCURĂ de asta
de O.P.    |    03 Oct 2012   •   09:18

Căderea istorică a monedei din această ţară arată 'succesul' sancţiunilor internaţionale impuse pentru programul său nuclear controversat, a estimat luni diplomaţia americană, transmite AFP.

Degringolada rialului iranian, care a atins luni cel mai scăzut nivel istoric, relevă 'presiunea internaţională implacabilă şi mai mult succes a ceea ce facem noi pentru a apăsa asupra economiei iraniene', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

'Sancţiunile au efectul pe care l-am aşteptat', a salutat ea. 'Iranul este tot mai izolat de sistemul financiar internaţional. O cantitate semnificativă de petrol iranian iese de pe piaţă. Moneda cade şi lumea refuză să facă afaceri cu companiile iraniene. Acest lucru arată că sancţiunile sunt cele mai punitive impuse până acum de comunitatea internaţională şi că ele sunt foarte importante pentru ca Iranul să lucreze la denuclearizarea sa', a explicat purtătorul de cuvânt.

Căderea rialului iranian s-a accelerat luni cu 17% într-o singură zi, ajungând la un minim istoric în raport cu dolarul, rezultat al unui deficit de valută forte din cauza sancţiunilor occidentale.

Dolarul se schimba cu 34.500 de riali pe piaţa liberă faţă de 29.600 cu o zi înainte. Căderea rialului faţă de dolar în ultimul an a accelerat inflaţia, care este oficial de în jur de 23%, scrie Agerpres, citând AFP.





×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close