Antena 3 CNN Economic Biz News Economia celui mai populat stat din lume s-ar putea prăbuşi. Prezintă simptomele de criză care au declanşat colapsul financiar din 2008

Economia celui mai populat stat din lume s-ar putea prăbuşi. Prezintă simptomele de criză care au declanşat colapsul financiar din 2008

Economia celui mai populat stat din lume s-ar putea prăbuşi. Prezintă simptomele de criză care au declanşat colapsul financiar din 2008
Sursa foto: Foto: www.livetradingnews.com
18 Mar 2013   •   13:44

Economiştii băncii nipone Nomura avertizează că economia Chinei, a doua ca mărime din lume, prezintă aceleaşi simptome de criză care au declanşat colapsul din sectorul financiar global în 2008, informează CNBC.

Cele trei semne de îngrijorare care trebuie să fie atent urmărite de experţii economici sunt: acumularea rapidă a datoriilor, declinul creşterii economice potenţiale şi preţurile mari ale proprietăţilor imobiliare.

"China se confruntă cu riscuri în creştere de criză financiară sistemică, iar guvernul trebuie să ia măsuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Considerăm că amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori", au scris economiştii într-un raport.

Conform experţilor economici, menţinerea unei politici monetare relaxate în China în acest an va creşte posibilitatea unei crize financiare în 2014, întrucât poate alimenta inflaţia şi îndatorarea la nivelul economiei.

Printre problemele economice ale Chinei se mai numără şi scăderea forţei de muncă. Populaţia aptă de muncă a ţării a început să scadă în 2012. Anul trecut, economia Chinei a avansat cu 7,8%, cel mai lent ritm din 13 ani, în timp ce pentru acest an, guvernul ţinteşte 7,5%.

Şi creşterea foarte rapidă a preţurilor imobiliare este un semn al gravelor probleme economice ale Chinei. Avansul foarte puternic al preţurilor a precedat în general crizele bancare.





 

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close