Antena 3 CNN Economic Biz News Economia europeană, în mare impas. Trece prin cel mai prost trimestru de la prăbuşirea Lehman Brothers

Economia europeană, în mare impas. Trece prin cel mai prost trimestru de la prăbuşirea Lehman Brothers

Economia europeană, în mare impas. Trece prin cel mai prost trimestru de la prăbuşirea Lehman Brothers
Sursa foto: Foto: www.eastasiaforum.org
12 Feb 2013   •   10:37

Criza datoriilor de stat şi-a pus amprenta pe economia europeană, care a trecut prin cel mai prost trimestru de la falimentul Lehman Brothers încoace, relatează Bloomberg.

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scăzut cu 0,4% în trimestrul al patrulea din 2012 faţă de perioada iulie-septembrie, arată estimările analiştilor economici.

În cazul în care va fi confirmată de datele oficiale aşteptate în următoarele zile de la Eurostat, scăderea ar fi cea mai abruptă din primul trimestru al anului 2009, când PIB-ul zonei euro s-a redus cu 2,8% în urma efectelor crizei financiare.

În pofida măsurilor anticriză adoptate la nivelul UE, cel puţin şapte din cele 17 state ale blocului monetar sunt în recesiune, iar numărul şomerilor depăşeşte 18,7 milioane.

Conform preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, situaţia economică dificilă va persista în prima parte a acestui an, deşi încrederea în economie dă semne de stabilizare la cele mai de jos niveluri.

Miniştrii Finanţelor din zona euro s-au întâlnit luni seară la Bruxelles pentru a discuta despre un program de finanţare externă pentru Cipru şi despre acordul aflat în derulare cu Grecia, în contextul în care cursa electorală strânsă din Italia şi scandalul de corupţie din Spania ameninţă să reaprindă criza datoriilor de stat.

Vineri, miniştrii finanţelor şi reprezentanţii băncilor centrale din statele G20 se vor reuni la Moscova.



 

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close