Antena 3 CNN Economic Biz News Economia Haiti trebuie reconstruită de la zero

Economia Haiti trebuie reconstruită de la zero

Economia Haiti trebuie reconstruită de la zero
Sursa foto: haiti
26 Ian 2010   •   11:52

Activitatea economică din Haiti, ţara puternic afectata de cutremurul cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter ce a avut loc în urmă cu două săptămâni, începe să-şi revina treptat, scrie cotidianul de business Wall Street Journal. În capitala Port-au-Prince, comerţul cu produse stânse dintre ruine, vândute la preţuri destul de piperate, ceea ce demonstrează că locuitorii din Haiti se străduiesc să-şi revină după seismul devastator.

Numeroşi haitieni şi-au improvizat propriul "magazin" într-un colţ de stradă din centrul capitalei.

Una dintre problemele cu care haitienii se vor confrunta în următoarea perioadă este inflaţia. Spre exemplu, preţul lumânărilor în piaţa La Saline din capitală s-a apreciat cu mai mult de 60% după puternicul seism, iar o cutie de chibrituri se vinde cu 50% mai scump. O jumătate de kilogram de orez, care înainte de seism se comercializă pentru 4 dolari haitieni (0,5 dolari americani), se vinde în prezent cu 8 dolari haitieni, echivalenţi cu 1 dolar american.

Dacă locuitorii din Haiti încep să-şi concentreze atenţia asupra reconstruirii economiei, creşterea rapidă a preţurilor constituie doar una dintre multiplele provocări pe care le vor avea de înfruntat. Portul din capitală a sistat operaţiunile după cutremur, stopând exporturile, iar băncile, închise de frica unor posibile furturi vor să se redeschidă. Cutremurul a distrus în totalitate clădirea Ministerului de Finanţe şi parţial pe cea a băncii centrale din Haiti, şi a cauzat decesul mai multor oficiali, printre care se numără şi Jean Frantz Richard, directorul agenţiei fiscale din ţară şi din America Centrală.

"Şocul indus economiei este uriaş şi va afecta cel mai probabil 50% din Produsul Intern Brut", a spus Daniel Dorsainvil, fost ministru de Finanţe în Haiti.

"Băncile se tem să-şi redeschidă sucursalele din motive de securitate şi am putea fi nevoiti să apelăm la Republica Dominicană pentru a relua importurile şi exporturile. Catastrofa este un cuvant aproape prea blând pentru a descrie ceea ce se întâmplă în ţara noastră", a declarat Dorsainvil.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: haiti
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close