Antena 3 CNN Economic Biz News Economia ţărilor din Uniunea Europeană dă semne de revigorare

Economia ţărilor din Uniunea Europeană dă semne de revigorare

Economia ţărilor din Uniunea Europeană dă semne de revigorare
Sursa foto: Foto: bcnhealth.com
02 Feb 2011   •   19:42

Economia ţărilor din Uniunea Europeană dă semne de revigorare. Şomajul a stagnat în decembrie la 10% în zona euro, respectiv 9,6% în Uniunea Europeană. Şi în ţara noastră a scăzut uşor rata şomajului. Sindicatele spun însă că numărul şomerilor este acelaşi. Alecsandra Costin are datele.

Cu un şomaj de 7,3% în trimestrul al treilea, România este pe locul al şaselea în clasamentul ţărilor cu cele mai mici rate de neangajare, la egalitate cu Cipru.

În ultima lună a anului trecut în România erau peste 630 de mii de şomeri cu peste 11 mii mai puţini decât în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Sindicatele spun însă că numărul persoanelelor care nu au un loc de muncă nu a scăzut. Explicaţia sindicatelor este următoarea: multe persoane au fost scoase din bazele de date după ce le-a expirat perioada în care primeau ajutor social. Dacă nu mai figurează acolo, autorităţile au considerat că s-au angajat. Însă puţini au reuşit să-şi găsească un loc de muncă.

Veştile bune vin dinspre Uniunea Europeană. Numărul total al şomerilor din cele 27 de state membre este de peste 23 de milioane, dintre care peste 15 milioane sunt în zona Euro, potrivit datelor prezentate de Eurostat. În ultima lună a anului trecut, numărul şomerilor a scăzut, faţă de luna noiembrie cu 19 mii în Uniunea Europeană, respectiv cu 73.de mii în zona euro.

Însă raportat la sfârşitul anului 2009 s-a înregistrat o creştere de peste 400 de mii de mii de persoane în Uniunea Europeană care nu au loc de muncă, dintre care 178 de mii în zona euro.

Cele mai reduse rate ale şomajului au fost înregistrate în decembrie, în Olanda - 4,3% ţară urmată de Luxemburg cu o rată a şomajului de 4,9% şi Austria.

La polul opus se află ţări precum Spania, Lituania sau Letonia. De exemplu în Spania rata şomajului a depăşit 20 de procente.

×
Subiecte în articol: economie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close