Antena 3 CNN Economic Biz News Economist de la Harvard: România ar putea intra în imposibilitate de plată

Economist de la Harvard: România ar putea intra în imposibilitate de plată

Economist de la Harvard: România ar putea intra în imposibilitate de plată
03 Dec 2009   •   11:27

România riscă să nu îşi mai poată achita datoriile. Avertismentul vine din partea unui reputat profesor de economie de la Harvard. Ţara noastră este doar unul dintre cele şase state ale Uniunii Europene care riscă incapacitatea de plată. Celelalte state vulnerabile sunt Bulgaria, Ungaria, Grecia, Irlanda şi Letonia.

România se numără printre cele şase ţări din Uniunea Europeană care ar putea intra în incapacitate de plată, consideră profesorul de economie Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard din SUA, citat de SkyNews

Avertismentul vine în contextul în care Emiratul arab al Dubaiului a fost nevoit să ceară creditorilor o amânare. Anunţul a declanşat o adevărată undă de şoc pe pieţele financiare din întreaga lume.

Economistul a prezentat un scenariu pesimist, în care şi unele din ţările Uniunii Europene ar fi nevoite să ceară păsuire din partea creditorilor. În capul listei statelor cele mai vulnerabile se află Grecia, a cărei datorie publică a depăşit 124% din PIB. Letonia, care se confruntă cu şomajul cel mai mare din Uniunea Europeană, ar putea şi ea să nu-şi mai poată plăti datoriile.

În aceeaşi situaţie s-ar afla şi România, care are totuşi o datorie publică printre cele mai mici, de aproximativ 28%ă din PIB. Teoretic, România se mai poate îndatora până la limita de 60% din PIB, potrivit tratatului de aderare. În această eventualitate, însă, veniturile bugetare în scădere nu ar mai permite achitarea dobânzilor la creditele din ce în ce mai scumpe.

Antena 3

×
Subiecte în articol: România economie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close