Antena 3 CNN Economic Biz News Economistul Mircea Coşea: Pensiile nu pot creşte cu 40%, e extrem de periculos. Vor fi efecte grave în 2021

Economistul Mircea Coşea: Pensiile nu pot creşte cu 40%, e extrem de periculos. Vor fi efecte grave în 2021

Economiştii şi analiştii financiari spun că pensiile nu pot creşte în prezent cu 40%, aşa cum era stabilit, şi, mai mult, atrag atenţia asupra consecinţelor pe care le poate avea măsura în perioada aceasta de pandemie, când multe firme sunt închise şi mulţi români în şomaj.

Economistul Mircea Coşea: Pensiile nu pot creşte cu 40%, e extrem de periculos. Vor fi efecte grave în 2021
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    18 Apr 2020   •   12:07

"Nu putem creşte punctul de pensie cu 40% în acest moment. E o chestiune extrem de periculoasă. Dacă se va face, ea va fi electorală şi populistă, cu efecte foarte grave în anul 2021. 

Este nevoie de o creştere a pensiilor, dar ea să se facă pe alte baze: să fie adaptată inflaţiei, să fie cu procente mai mici, să se discute la Ministerul Muncii.

O creştere în momentul de faţă cu 40% mi se pare irealistă", a spus economistul Mircea Coşea, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.

De aceeaşi părere sunt şi analiştii economici.

"Ştiu că e un risc electoral, dar trebui să o spunem şi, atunci, o decizie raţională, curajoasă, transparentă, lucidă ar fi ca această creştere a pensiilor să fie amânată într-o primă fază. Altfel, în câteva luni, riscăm să intrăm într-un colaps absolut", atrage atenţia şi analistul economic Adrian Măniuţiu.

În plus, pensiile "nesimţite" şi cele foarte mari ar putea să treacă într-o fază de plafonare, aşa cum salariile au fost reduse pentru a salva locurile de muncă şi pentru a asigura continuarea firmelor, mai spune Măniuţiu.

În acest timp, guvernanţii au evitat să pună punctul pe i, iar ministrul Finanţelor s-a lăsat citat prin intermediul unui consilier de stat al premierului, spunând că în prezent nu se schimbă nimic în zona pensiilor, ca şi prevederi.

Economist: Pensiile nu pot creşte cu 40%

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close