Antena 3 CNN Economic Biz News Electricitatea s-ar putea scumpi din nou, de la 1 ianuarie 2013

Electricitatea s-ar putea scumpi din nou, de la 1 ianuarie 2013

Electricitatea s-ar putea scumpi din nou, de la 1 ianuarie 2013
Sursa foto: Foto: cybercauldron.co.uk
de M.Z.    |    13 Oct 2012   •   18:40

Lumina s-ar putea scumpi din nou, după ce Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a propus mărirea tarifului pentru transportul energiei electrice cu aproximativ 10%, de la 1 ianuarie 2013.

Dacă solicitarea ANRE va fi aprobată, preţul energiei electrice se va majora cu 0,5% - 0,7%, potrivit unui document lansat în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei.

"Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, pentru noua perioadă de reglementare, a fost elaborată având în vedere obligaţiile de interconectare ale României, ceea ce implică o majorare a tarifelor de transport, necesară pentru interconectare. Documentul conţine o serie de propuneri de calcul ce vor fi analizate, discutate în Consiliul Consultativ", a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, informează Agerpres.

Pe întreg lanţul, de la producţie la consumatorul final, transportul energiei electrice are o pondere de 7%, iar o creştere cu aproximativ 10% a acestuia ar însemna o majorare a preţului final cu 0,7%, estimările ANRE indicând o creştere în jurul a 0,5% - 0,7%.

Noua metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice propusă de ANRE presupune, de asemenea, analiza necesarului investiţional pentru lucrările necesare reţelei de transport.

Majorarea tarifelor de transport se operează în paralel cu liberalizarea pieţei energiei electrice.






×
Subiecte în articol: electricitate curent electric lumina ANRE
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close