Antena 3 CNN Economic Biz News Erste Bank: Progresul discuţiilor cu SIF-urile depinde de viitoarele decizii ale acestora. În răspuns, noi suntem pregătiţi să reacţionăm rapid

Erste Bank: Progresul discuţiilor cu SIF-urile depinde de viitoarele decizii ale acestora. În răspuns, noi suntem pregătiţi să reacţionăm rapid

Erste Bank: Progresul discuţiilor cu SIF-urile depinde de viitoarele decizii ale acestora. În răspuns, noi suntem pregătiţi să reacţionăm rapid
de Catalin Ciocan    |    03 Aug 2011   •   10:25
Austriecii de la Erste Bank spun ca poarta discutii cu cele cinci SIF-uri pentru gasirea unei alternative la listarea BCR insa, pentru moment, nu doresc sa ofere mai multe detalii.

''Erste Group Bank AG reconfirma discutiile actuale cu cei 5 actionari minoritari ai Bancii Comerciale Romane (BCR) - SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia - cu privire la alternativele pentru o listare a BCR care sa intruneasca interesele SIF-urilor si ale Erste Group”, au raspuns reprezentantii Erste, dupa ce ieri presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a declarat ca grupul austriac si SIF-urile poarta discuta de circa un an de zile variante de lichidizare a detinerilor de la BCR, iar in scurt timp ar putea face un anunt oficial in acest sens.

Cuzman a spus totodata ca negocierile sunt intr-un stadiu avansat, afirmand ca “din 100 de km, practic mai sunt 10 metri de parcurs”.

“Progresul discutiilor depinde de viitoarele decizii ale SIF-urilor. In raspuns, Erste Group Bank va fi gata sa ia rapid orice decizie necesara”, a fost comentariul austriecilor.

Pozitiile nuantate pe acest subiect este posibil sa fie legate de faptul ca nu toate SIF-urile agreeaza oferta facuta de Erste. SIF Moldova a parut sa se delimiteze de grupul SIF-urilor, insistand ca prima prioritate e listarea si mai mult de atat cerand SIF-urilor sa ramana unite, pentru ca in acest mod ar avea toate de castigat. SIF Moldova a fost si singura dintre societatile de investitii financiare care a avut o pozitie de forta fata de Erste, incercand sa blocheze in instanta unele hotarari ale BCR pentru a-i determina pe austrieci sa listeze banca.

SIF Banat-Crisana, pe de alta parte, a avut o pozitie mult mai rezervata, presedintele acestei societati declarand chiar in primavara ca “fara a-i critica pe cei de la SIF Moldova, au iesit din cadrul general in care noi ne-am comportat”, adaugand totodata ca SIF-urile nu ar trebui sa se comporte ca niste “haiduci” cu austriecii de la Erste.

Cuzman spunea ieri ca a vorbit cu oficialii Erste pentru a face un anunt oficial in privinta variantelor de lichidizare pe care le-au negociat, iar acestia ar putea da un comunicat de presa in scurt timp.

Reprezentantii Erste spun insa ca deocamdata nu vor sa ofere detalii suplimentare. 

“Pentru moment, Erste Group Bank si SIF-urile au agreat sa nu comenteze cu privire la continutul discutiilor'”, au precizat reprezentantii Erste Group.

Erste se angajase prin contractul de privatizare al BCR sa listeze BCR in cel mult trei ani de la preluare, dar ulterior au convenit cu SIF-urile sa amane procesul cu doi ani. CEO-ul Erste, Andreas Treichl, a spus insa la finele saptamanii trecute ca va face tot posibilul pentru a evita listarea bancii, deoarece nu este in interesul grupului.

In 2008, Erste si-a listat actiunile si pe Bursa de la Bucuresti, in conformitate cu strategia grupului bancar austriac de a lista titlurile bancii – mama, si de a nu lista actiunile subsidiarelor. In acest moment, actiunile bancii austriece sunt listate la bursele de la Viena, Praga si Bucuresti.

×
Subiecte în articol: SIF BCR
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close