Antena 3 CNN Economic Biz News Este pentru prima oară când se întâmplă asta cu o ţară din UE. "A fost retrogradată şi ne va afecta pe toţi!"

Este pentru prima oară când se întâmplă asta cu o ţară din UE. "A fost retrogradată şi ne va afecta pe toţi!"

Este pentru prima oară când se întâmplă asta cu o ţară din UE. "A fost retrogradată şi ne va afecta pe toţi!"
de O.P.    |    12 Iun 2013   •   12:25

Grecia a devenit prima piaţă dezvoltată retrogradată la statutul de piaţă emergentă de către furnizorul de indici bursieri MSCI, deoarece nu mai îndeplineşte criteriile de calificare după scăderea principalului indice al bursei de la Atena cu 83% din 2007.

Astfel, Grecia nu se mai încadrează în criteriile privind obligaţiunile şi facilităţile de creditare, vânzările în lipsă şi transferabilitatea, a anunţat MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume, a cărui bază de clienţi cuprinde investitori cu active în valoare totală de 7.000 miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

"Această retrogradare ne va afecta pe toţi", au declarat reprezentanţii CE pentru Bloomberg.

Qatar şi Emiratele Arabe Unite au fost avansate la statutul de pieţe emergente, în timp ce Marocul a fost retrogradat de la piaţă emergentă la piaţă de frontieră. Coreea de Sud şi Taiwanul au fost menţinute la nivelul de pieţe emergente, iar acţiunile chineze listate pe aceste burse ar putea fi incluse în scurt timp în categoria emergentelor, potrivit unui comunicat al MSCI. Guvernul elen nu a mai fost prezent pe piaţa obligaţiunilor din luna aprilie a anului 2010.

De atunci, Grecia a intrat în două acorduri de finanţare externă cu UE şi FMI în valoare totală de 240 miliarde de euro, însoţite de măsuri dure de austeritate, iar implementarea reformelor structurale a fost întârziară de tensiunile politice şi de protestele populaţiei faţă de reducerea pensiilor şi salariilor.

Economia elenă este în recesiune de şase ani, pierzând aproximativ 20% din PIB în urma programelor de austeritate, în timp ce şomajul a atins cote record. MSCI a început reevaluarea Greciei în luna iunie a anului trecut, iar decizia a fost accelerată de decizia companiei Coca-Cola HBC de a transfera listarea bursieră primară de la Atena la Londra. Anterior, Coca-Cola HBC reprezenta aproape un sfert din capitalizarea totală a bursei de la Atena.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close