Antena 3 CNN Economic Biz News Eugen Teodorovici: În 2015, am putea depăşi o rată de absorbţie de 80% a fondurilor europene

Eugen Teodorovici: În 2015, am putea depăşi o rată de absorbţie de 80% a fondurilor europene

Eugen Teodorovici: În 2015, am putea depăşi o rată de absorbţie de 80% a fondurilor europene
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    18 Oct 2013   •   23:52
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, că s-ar putea ajunge la o rată de absorbţie a fondurilor UE în actualul exerciţiu financiar european de peste 80% până la finalul anului 2015, dacă va fi menţinut ritmul actual de absorbţie.
 
"Dacă vom avea acelaşi trend, avem şanse ca până la final de 2015, atunci când se încheie ciclul pe actualul cadru financiar, să depăşim 80%", a afirmat Teodorovici, informează Agerpres.
 
El a amintit că acum câteva zile Comisia Europeană a deblocat şi ultimul Program Operaţional, cel de Competitivitate Economică, iar în acest an România a reuşit intrări efective din rambursările de la Bruxelles de 2,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o valoare mai mare decât ceea ce a primit în toată perioada de după aderare, 2007-2012.
 
Teodorovici a evidenţiat şi că România ocupă la nivel european prima poziţie la procentul de creştere a plăţilor din partea Comisiei Europene în perioada primilor nouă luni din acest an, fiind vorba de o creştere cu 75%.
 
"Asta spune foarte mult despre ceea ce s-a făcut în aceste luni în sistem", a apreciat ministrul Teodorovici.
 
El a arătat şi că Guvernul a aprobat în acest an împrumuturi consistente din Trezorerie pentru a asigura plăţile pentru toate proiectele europene, nivelul ajungând la peste 7 miliarde de lei.
 
Teodorovici a arătat că până la sfârşitul acestui an România va avea o rată de absorbţie pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 de peste 35%, în prezent nivelul fiind de 24,3%.
 

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close