Antena 3 CNN Economic Biz News Euro a crescut semnificativ, după un nou sondaj privind alegerile din Grecia. Cu cât se tranzacţionează moneda europeană

Euro a crescut semnificativ, după un nou sondaj privind alegerile din Grecia. Cu cât se tranzacţionează moneda europeană

Euro a crescut semnificativ, după un nou sondaj privind alegerile din Grecia. Cu cât se tranzacţionează moneda europeană
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    30 Mai 2012   •   17:06

Leul a început să se deprecieze în a doua parte a sesiunii interbancare de miercuri, după ce moneda euro a crescut spectaculos, în urma unui nou sondaj privind alegerile din Grecia, astfel că la finele sesiunii cotaţiile se situau la 4,4750 lei/euro.

În jurul orei 16.30, schimburile se realizau la 4,4740 - 4,4745 lei/euro, peste nivelul de la finele şedinţei de marţi, când cotaţiile se situau la 4,4633 - 4,4647 lei/euro.

La deschidere, euro era cotat la 4,4630 - 4,4650 lei, iar primele schimburi au dus cursul până la un minim de 4,46 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a început să urce, însă rata de schimb a rămas uşor peste 4,46 lei/euro până la jumătatea zilei.

"Sentimentul era negativ încă de dimineaţă, din cauza temerilor privind băncile din Spania, însă cotaţiile au început să urce mai accentuat după sondajul din Grecia. Pierderea leului este inferioară celor înregistrate de valutele din regiune, care pierd până la 1% în raport cu euro", a spus dealerul unei bănci, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană cere o uniune bancară la nivelul zonei euro şi recapitalizarea directă a băncilor prin fondul permanent de ajutor financiar, Mecanismul European de Stabilitate (European Stability Mechanism - ESM). Măsurile prezentate de executivul comunitar se vor confrunta cu o opoziţie foarte puternică din partea statelor membre şi rămân departe de implementare.

Referinţa BNR a coborât miercuri cu 0,23 bani, la 4,4616 lei/euro, însă cursul pentru dolar a atins maximul istorc, de 3,5864 lei/dolar.

Referinţa pentru dolar a crescut cu 2,57 bani, de la 3,5607 lei/dolar marţi. Precedentul record a fost afişat de BNR pe 29 iunie 2010, când s-a situat la 3,5697 lei/dolar.





×
Subiecte în articol: euro crestere sondaj UE dolar
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close