Europa, la mâna chinezilor. Cea mai bogată bucată din continentul nostru, cumpărată de chinezi

de O.P.    |    25 Iul 2012   •   09:57
Europa, la mâna chinezilor. Cea mai bogată bucată din continentul nostru, cumpărată de chinezi

Chinezii sunt primii care se bucură de tăvălugul crizei economice care mătură bătrânul continent şi au ieşit la "pescuit". Astfel, afaceri de miliarde ajung pe mâna uneia din cele mai mari puteri ale lumii.

Compania de stat chineză CNOOC a acceptat oferta de 15,1 miliarde de dolari pentru cumpărarea companiei canadiene Nexen, al doilea mare producător de petrol din partea britanică a Mării Nordului, potrivit britanicilor The Telegraph. Producţia netă de petrol şi gaze este de 114.000 echivalent de barili pe zi.

În acelaşi timp, altă companie chineză, Sinopec, a fost de acord să plătească 1,5 miliarde de dolari pentru 49% din acţiunile filialei britanice a firmei canadiene Talisman Energy, care a produs în medie 71.500 echivalent de barili pe zi, anul trecut. În opinia Talisman Energy, compania mixtă rezultată din vânzarea pachetului minoritar către Sinopec va "investi mai mult în Marea Britanie decât ar fi putut-o face Talisman singură".

Atât Nexen, cât şi Talisman se numără printre primii zece producători de petrol şi gaze din partea britanică a Mării Nordului. Întreaga producţie de petrol şi gaze a Marii Britanii s-a ridicat la 1,8 milioane echivalent de barili pe zi în 2011, conform datelor furnizate de Oil & Gas UK.x close