Antena 3 CNN Economic Biz News Evoluţia investiţiilor străine în România. Care a fost cel mai bun an pentru economia românească

Evoluţia investiţiilor străine în România. Care a fost cel mai bun an pentru economia românească

Evoluţia investiţiilor străine în România. Care a fost cel mai bun an pentru economia românească
Sursa foto: Foto: knowledgehi.com
de S.T.    |    17 Oct 2013   •   09:42

Banii aduşi de investitorii străini în economia României au crescut în salturi în ultimii 20 de ani.

Cele mai mari sume au intrat în ţară în perioada 2004-2008, când economia era într-o puternică ascensiune. 2008 a fost cel mai bun an pentru economia românească. A crescut cu 7,3% faţă de anul precedent, iar investiţiile străine au ajuns la aproape 9 miliarde şi jumătate de euro.

La numai un an diferenţă, investiţiile străine directe s-au prăbuşit. De la aproape 9 miliarde şi jumătate de euro, cât au fost în 2008, la 3 miliarde şi jumătate de euro în 2009.

Cei mai mulţi investitori străini vin din Olanda, ţară care a avut anul trecut peste 22% din soldul de investiţii străine directe, adică puţin peste 13 miliarde de euro dintr-un total de 59 de miliarde de euro.

A doua mare sursă de investiţii este Austria, cu aproape 11 miliarde de euro, urmată de Germania cu 6 miliarde şi jumătate.

Străinii au investit cel mai mult în zona metropolitană a Capitalei. În Bucureşti şi Ilfov au ajuns 35,8 miliarde de euro din soldul investiţiilor străine directe. Asta în timp ce în centrul şi vestul ţării s-au investit 4,6, respectiv 4 miliarde şi jumătate de euro.

Singura zonă ocolită de investitorii străini a fost nord-estul României, care a reuşit să atragă doar 1,7 milioane de euro.


×
Subiecte în articol: investitii straine investitori
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close