Antena 3 CNN Economic Biz News Experţi: Obama primeşte nota nouă pentru restabilirea încrederii în economie

Experţi: Obama primeşte nota nouă pentru restabilirea încrederii în economie

Experţi: Obama primeşte nota nouă pentru restabilirea încrederii în economie
Sursa foto: bani
21 Ian 2010   •   20:34

Doi experţi de la Brookings Institution i-au dat preşedintelui american Barack Obama nota nouă ("A minus") pentru modul cum a restabilit încrederea în economia americană.
"Preşedintele Obama a moştenit cea mai periculoasă şi de speriat situaţie economică în peste 50 de ani," arăta Karen Dynan, vicepreşedinte al instituţiei şi director de studii economică, care a lucrat alături de Martin Neil Baily, analist economic.
Experţii au apreciat administraţia Obama pentru modul cum au abordat criza economică, dar au ridicat semne de întrebare dacă preşedintele a pus bazele unei creşteri susţinute.
"Economia părea să fie în cădere liberă, iar aceasta a fost confirmat de date- PIB a scăzut cu rate anuale de peste cinci procente în al patrulea trimestru din 2008 şi primul trimestru din 2009. Sectorul financiar era în pragul colapsului, atât în SUA cât şi în lume", arătau experţii.
Totuşi, economia a crescut 2,2 procente în T3 din 2009 şi se estimează un avans de patru la sută pentru T4. Aceştia mai subliniau că băncile de pe Wall Street îşi revin, iar unele chiar sunt profitabile.
Vor exista costuri pentru salvarea sectorului financiar, dar acestea este probabil să fie substanţial mai mici decât se credea.
Cei doi au mai lăudat şi puternica echipă economică a lui Obama, care au trecut un pachet de stimulare a economiei prin Congres, ce a grăbit sfârşitul recesiunii.
?Judecând după rezultate, Obama merită un zece pentru felul cum a abordat criza?. Cu toate acestea, ei nu au remarcat şi bazele pentru o creştere susţinută, iar un factor de risc în faţa redresării a fost identificat în sectorul imobiliar.
Pentru aceste motive, nota sa generală este mai mică.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama criza economica
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close