Antena 3 CNN Economic Biz News Exporturile Japoniei, la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani

Exporturile Japoniei, la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani

Exporturile Japoniei, la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani
20 Noi 2008   •   17:54

Exporturile Japoniei au căzut cu cel mai rapid ritm în octombrie comparativ cu media pe ultimii şapte ani, pe măsură ce criza mondială se intensifică.
Exporturile, care au fost motorul creşterii economice a Japoniei în ultimii şase ani, au căzut cu 7,7 procente faţă de anul anterior, cea mai mare cădere din decembrie 2001 şi până acum, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Tokyo. Analiştii economişti se aşteaptă însă la o scădere de opt procente, scrie Bloomberg.
Criza financiară care a şters 16 trilioane de dolari de pe bursele mondiale de la prăbuşirea Lehman Brothers Holdings Inc a afectat creşterile economice pe plan mondial. Referitor la Japonia, exportatori printre care Canon au revizuit previziunile privind vânzările şi profitul, dar şi planurile de investiţii. Analiştii japonezi se aşteaptă la căderi şi mai mari.
De altfel, exporturile către Asia au căzut cu patru procente- prima scădere din ultimi şase ani, iar spre Europa cu 17,2%. De asemenea , cererea pe piaţa americană a cunoscut o diminuare cu 19%
Este de aşteptat ca PIB-ul Japoniei să scadă în consecinţă în ultimul trimestru al anului în curs şi pe primele trei luni din anul următor.
Exportatorii au fost loviţi şi de aprecierea yenului- care a ajuns la cea mai mare valoare în 13 ani faţă de dolar, iar în raport cu euro a crescut cu 22 procente din septembrie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia criza economica
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close