Antena 3 CNN Economic Biz News Falimentarea Aversa, o afacere cusută cu aţă albă

Falimentarea Aversa, o afacere cusută cu aţă albă


Falimentarea Aversa, o afacere cusută cu aţă albă
31 Ian 2007   •   00:12

Un tun imobiliar de proporţii pare a fi în plină desfăşurare la Bucureşti, unde societatea Aversa a fost introdusă pe şest în faliment. Aversa are un uriaş teren de 10 hectare în spatele actualei pieţe Obor şi vis-à-vis de viitorul mall pe care îl va face Ţiriac acolo. Acum, metrul de teren face cam 1.000 de euro, dar peste doi ani cine ştie cât va fi. Chiar şi aşa, terenul tot face 100 de milioane de euro, bani cu care firma de stat şi-ar fi putut reloca lejer producţia de pompe pe un teren mult mai ieftin din afara Bucureştilor. Desigur, atunci n-ar mai fi dat nimeni nici un tun imobiliar. Falimentarea Aversa este o afacere cusută cu aţă albă pe o datorie de doar câteva milioane de lei.

Cererea de intrare în lichidare a fost depusă de fabrica de scule Braşov pentru o datorie de doar 238 de milioane de lei vechi. A fost ţinută la sertar de fostul şef al firmei, Stelică Barna, fără ca nimeni din societate să aibă habar că cineva cere lichidarea fabricii. Nimeni, cu excepţia administratorului special desemnat de AVAS, Alexandru Mîndruţ, între timp avansat în funcţia de director în cadrul autorităţii. Se întâmpla în mai 2006, iar suma pe care producătorul de scule o pretindea de la Aversa era ridicolă pe lângă datoriile de 1000 de miliarde de lei ale societăţii. Dar nimeni nu a depus vreo contestaţie, nici asupra creanţei, nici asupra incapacităţii de plată.

Aşa că, în iunie, tribunalul a decis - Aversa a intrat oficial în insolvenţă. Din nou, nimeni nu a făcut recurs pentru o firmă de stat care valorează sute de milioane şi care avea să fie declarată în faliment pentru 238 de milioane de lei. De fapt, directorul Stelică Barna a şi plătit cea mai mare parte a datoriei cu o săptămână înainte de a fi demis. Au mai rămas 30 de milioane de lei vechi datorie, iar suma reală pentru care Aversa a intrat în faliment este aşadar mai mică decât salariul directorului care a făcut isprava.

BizBazar

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close