Antena 3 CNN Economic Biz News Firma care este "Raiul angajaţilor". Salariile subalternilor de 170 de ori mai mari decât ale şefilor

Firma care este "Raiul angajaţilor". Salariile subalternilor de 170 de ori mai mari decât ale şefilor

Firma care este "Raiul angajaţilor". Salariile subalternilor de 170 de ori mai mari decât ale şefilor
Sursa foto: Foto: notamystery.com
de O.P.    |    16 Mar 2012   •   12:44

Miliardarul Warren Buffett, un cunoscut critic al "lăcomiei bancherilor", a acordat anul trecut principalilor săi locotenenţi de la Berkshire Hathaway bonusuri de până la 17 milioane de dolari, care rivalizează cu remuneraţiile din băncile de pe Wall Street, potrivit unei analize Bloomberg.

Berkshire Hathaway l-a răsplătit pe directorul general al United States Liability Insurance Corp cu 17,4 milioane de dolari pentru activitatea din 2011. Şeful Geico Corp, Tony Nicely, a primit de la Berkshire 12,4 milioane de dolari pentru performanţele de anul trecut, iar Ajit Jain, CEO la National Indemnity Co, a primit 9,26 milioane de dolari, potrivit raportărilor diviziilor Berkshire către autorităţi, preluate de Bloomberg.

Salariul anual al lui Warren Buffet a rămas, la cererea sa, la 100.000 de dolari, la fel ca în ultimii 25 de ani, potrivit raportărilor Berkshire Hathaway. Buffett s-a alăturat anul trecut mulţimii de voci care atacă marile bănci, învinuindu-le pentru rolul jucat în declanşarea şi prelungirea crizei financiare şi pentru accentuarea inechităţii veniturilor între cele mai bogate şi cele mai sărace pături ale societăţii. Miliardarul a cerut inclusiv creşterea taxelor asupra "bogaţilor".

Pe de altă parte, Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, l-a lăudat în februarie pe Buffett pentru politica salarială generoasă, susţinând că cei mai bine plătiţi 20-30 de executivi din cadrul Berkshire câştigă mai mult decât omologii lor de la JPMorgan.

Acţiunile Berkshire Hathaway au scăzut anul trecut cu 4,7% pe bursa de la New York, în timp ce titlurile JPMorgan s-au depreciat cu 22%, iar indicele S&P 500 a finalizat 2011 în stagnare. Buffett, a cărui participaţie la Berkshire este evaluată la peste 40 miliarde de dolari, a declarat anterior că acordă bonusuri mari pentru a încuraja directorii executivi şi managerii să gândească mai mult ca proprietari şi mai puţin ca nişte angajaţi.

Anul trecut, reputatul investitor afirma că i-a propus lui David Sokol un bonus de 50 milioane de dolari, condiţionat de anumite ţinte de performanţă. Sokol, considerat unul dintre protejaţii lui Buffett şi posibil succesor al miliardarului la conducerea Berkshire, a plecat în aprilie 2011 de la companie pentru a se ocupa de alte afaceri.

"Am plătit bonusuri foarte mari, însă întotdeauna pentru performanţă. Îmi place să atrag oameni talentaţi care fac lucruri grozave pentru noi, şi îi voi plăti adecvat", a spus Buffett într-un interviu publicat în ianuarie 2010.




×
Subiecte în articol: Warren Buffett bonusuri angajati
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close