Antena 3 CNN Economic Biz News Firma de consultanţă a fostului preşedinte Nasdaq, "o fraudă": Nu mai am nimic!

Firma de consultanţă a fostului preşedinte Nasdaq, "o fraudă": Nu mai am nimic!

Firma de consultanţă a fostului preşedinte Nasdaq, "o fraudă": Nu mai am nimic!
12 Dec 2008   •   19:34

Bernard Madoff, consilier pentru investiţii pe Wall Street şi fost preşedinte al Bursei Nasdaq, a mărturisit angajaţilor săi că firma sa de consultanţă financiară era, în realitate, o "piramidă financiară". Dimineaţă, doi agenţi FBI s-au prezentat la apartamentul său din Manhattan pentru a-l aresta, potrivit Bloomberg.
"Vrem să aflăm daca exista o explicaţie nevinovată", i-a spus agentul Theodore Cacioppi lui Madoff, fondatorul societaţii de consultanţă în investiţii Bernard L. Madoff Investment Securities LLC.
"Nu există o explicaţie nevinovată", a răspuns Madoff, spunând că a tranzactionat şi a pierdut banii mai multor clienţi instituţionali. Bărbatul a declarat că a "plătit investitorii cu bani care nu existau" şi aşteapta să meargă la închisoare. Dupa respectiva conversaţie, agentii FBI l-au arestat pe Madoff, potrivit agenţiei străine.
Rămâne o întrebare totuşi: au pierdut într-adevăr clienţii lui Madoff cele 50 de miliarde de dolari?
Judecătorul Douglas Eaton, de la tribunalul unde se va judeca acest caz, a stabilit, joi seară, că prizonierul poate fi eliberat pe cauţiune în schimbul sumei de 10 milioane de dolari.
Madoff a plătit cauţiunea, garantând cu apartamentul său si al soţiei sale.
Firma lui Madoff se ocupa de gestionarea activelor în valoare de 17,1 miliarde de dolari la jumătatea lunii noiembrie. Instituţia s-a prăbuşit rapid în decembrie. În prima săptămână a lunii, Madoff i-a spus unui angajat că trebuie să facă rost de 7 miliarde de dolari, sume pe care clientii au vrut să îi retragă.
Pe 9 decembrie, Madoff îi mărtirisea unui coleg că intenţionează să plătească bonusrile în decembrie, cu două luni mai devreme decât de obicei. A doua zi, a primit o vizită din partea angajaţilor, care spun că omul de afaceri era "foarte stresat".
Madoff le-a povestit că a obţinut un profit bun din operaţiuni şi acela era un moment bun pentru a-l distribui. Când angajaţii au cerut explicaţii suplimentare, Madoff a spus că nu este sigur că le poate oferi la birou şi a reprogamat o întâlnire la apartamentul său. Acolo, omul de afaceri le-a mărturisit că firma sa de consultanţă este o "fraudă" şi că este "terminat". A explicat că "nu mai are nimic" şi "totul nu este decât o minciună", iar firma nu e decât o "piramidă financiară".
Anagajaţii au înţeles că Madoff a plătit investitorii cu bani luaţi de la alţi investitori. Potrivit lui Madoff, afacerea era în pragul falimentului "de ani întregi", înregistrând pierderi de circa 50 de miliarde de dolari.
Madoff a mărturisit că mai dispune de doar 200-300 de milioane de dolari pe care intenţionează să le împartă cu rudele şi cu angajaţii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: faliment criza economica
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close