Antena 3 CNN Economic Biz News Fitch: Derapaje fiscale înaintea alegerilor din 2012 ar putea afecta ratingul României

Fitch: Derapaje fiscale înaintea alegerilor din 2012 ar putea afecta ratingul României

Fitch: Derapaje fiscale înaintea alegerilor din 2012 ar putea afecta ratingul României
Sursa foto: Foto: au.ibtimes.com
14 Aug 2011   •   14:36

Apariţia unor derapaje fiscale înainte şi posibil după alegerile din noiembrie 2012ar putea declanşa "o acţiune negativă de rating”, avertizează agenţia Fitch. Agenţia a ridicat în luna iulie ratingul de ţară al României în categoria recomandată investitorilor.

"Agenţia consideră că există riscul unui derapaj fiscal moderat, în special din cauza alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2012”, se arată într-o analiză Fitch, citată de Mediafax.

Agenţia arată că sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, în valoare totală de 1% din Produsul Intern Brut, pentru a atinge ţinta de deficit pe 2012, de sub 3% din PIB.

"Noi măsuri de austeritate sunt puţin probabile, deoarece 2012 este un an electoral iar Guvernul trebuie să înceapă să plătească din urmă bonusurile funcţionarilor publici, în urma unei decizii finale a justiţiei”, conform Fitch.

Totodată, Fitch consideră că actuala coaliţie de guvernare nu se va destrăma până la alegerile din 2012. "Sondajele sugerează că alegerile anticipate ar fi nefavorabile partidelor de guvernare”, se mai arată în analiză.

Totuşi, agenţia arată că o revenire a economiei ar putea consolida popularitatea Guvernului până la scrutinul electoral din 2012: "Fitch se aşteaptă ca PDL să se abţină de la cheltuieli fiscale preelectoare la scară largă, populiste, deoarece cumpărarea voturilor într-o astfel de manieră ar eroda credibilitatea politică, deşi apariţia unor măsuri populiste moderate este posibilă”, arată analiştii agenţiei.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close