Antena 3 CNN Economic Biz News FMI a aprobat o nouă tranşă pentru Ungaria. Statul nu va accesa cele 3,2 miliarde euro

FMI a aprobat o nouă tranşă pentru Ungaria. Statul nu va accesa cele 3,2 miliarde euro

FMI a aprobat o nouă tranşă pentru Ungaria. Statul nu va accesa cele 3,2 miliarde euro
Sursa foto: ungaria
25 Mar 2010   •   14:39

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat alocarea unei noi tranşe Ungariei, de 3,2 miliarde de dolari, din împrumutul de 16 miliarde de dolari acordat în noiembrie 2008, deşi Budapesta nu intenţionează să acceseze aceste fonduri, transmite agenţia MTI, scrie Mediafax.

"Implementarea sigură a unor politici economice prudente în ultimul an şi jumătate a contribuit la consolidarea încrederii investitorilor şi la îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de finanţare externă, ceea ce a ajutat revenirea economiei. Autorităţile nu intenţionează să acceseze fondurile acordate, aşa cu a fost cazul şi în ultima evaluare", a spus John Lipsky, prim director executiv adjunct al Fondului.

Resursele FMI constituie o asigurare împotriva impactului unei eventuale deteriorări a condiţiilor de finanţare internaţională, potrivit unui raport al instituţiei financiare internaţionale.

Acesta mai spune că autorităţile de la Budapesta au realizat un progres substanţial în a ajunge la sustenabilitate fiscală, ceea ce reflectă succesul reformelor structurale în privinţa cheltuielilor. Totodată, reforma impozitelor a transferat povara taxelor de la forţa de muncă la consumatori, dând astfel un imbold dezvoltării pe termen mediu, a precizat Lipsky.

Analiştii FMI sunt de părere, totuşi, că Ungaria are nevoie de măsuri structurale suplimentare pentru a diminua datoria guvernului. Totodată, executivul trebuie să fie ferm în restructurarea sistemului de transport public, pentru a limita efectele negative asupra bugetului.

Fondul crede că autorităţile au furnizat la timp lichidităţi sistemului financiar, iar mecanismul de supraveghere a băncilor a fost îmbunătăţit semnificativ. Totodată, Lipsky prevede că politica monetară va continua să se relaxeze treptat şi prudent, atât cât vor permite condiţiile de pe piaţa financiară.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ungaria FMI
Parteneri
Meteorologii au anunțat când vine căldura și scăpăm de ploi
x close