Antena 3 CNN Economic Biz News FMI anulează datoria de 268 milioane de dolari a statului Haiti şi oferă un nou împrumut

FMI anulează datoria de 268 milioane de dolari a statului Haiti şi oferă un nou împrumut

FMI anulează datoria de 268 milioane de dolari a statului Haiti şi oferă un nou împrumut
22 Iul 2010   •   11:19

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat anularea datoriei de 268 de milioane de dolari a statului Haiti şi a împrumutat statul din Caraibe cu încă 60 de milioane de dolari. FMI a anunţat că ambele decizii fac parte dintr-o strategie de ajutorare a planurilor de reconstrucţie a ţării, în urma cutremurului devastator de acum şase luni.

Dezastrul a ucis 230.000 de oameni şi a lăsat peste un milion de persoane fără case. Comunitatea internaţională a promis un total de 9,9 miliarde de dolari pentru reconstrucţie, la o conferinţă din luna martie. "Donatorii trebuie să înceapă să îşi expedieze promisiunile către Haiti rapid, astfel ca reconstrucţia să fie accelerată şi standardul de viaţă să fie îmbunătăţit rapid, pentru a risipi tensiunile sociale", a declarat directorul FMI, Dominiqu Strauss-Khan.

Noul împrumut pe trei ani din partea FMI este destinat relansării rezervelor internaţionale ale Haiti şi pentru a ajuta banca centrală să facă faţă posibilelor oscilări pe piaţa monetară care ar putea apărea în urma numeroaselor ajutare ce vor ajunge în ţară. "Este un împrumut fără dobândă până la finalul anului 2011, după care ratele vor rămâne foarte mici", a mai spus oficialul FMI.

Organizaţia spune că economia statului Haiti va creşte cu până la 9% în următorul an financiar, încetinind la 6% în 2015.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: haiti FMI imprumut FMI
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close