Antena 3 CNN Economic Biz News FMI cere eliminarea subvenţiilor pentru companiile de stat cu datorii la buget

FMI cere eliminarea subvenţiilor pentru companiile de stat cu datorii la buget

FMI cere eliminarea subvenţiilor pentru companiile de stat cu datorii la buget
Sursa foto: bani grafic
03 Noi 2009   •   00:42

FMI a cerut autorităţilor române să elimine subvenţiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, care a precizat că dintre cele zece companii monitorizate de Fond doar şapte ar putea rezista fără subvenţii, scrie Mediafax.


"Vor mai exista subvenţii la cel puţin două-trei companii", a declarat Şerban, după o întâlnire cu reprezentanţii Fondului, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.

El a precizat că ar fi necesară păstrarea subvenţiilor la Compania Naţională a Huilei, CFR Instrastructură şi CFR Călători.

Şerban a mai arătat că printre măsurile discutate cu FMI s-a numărat şi disponibilizarea a 1.600 de persoane din sectorul mineritului şi mai puţini din cel energetic, fără să avanseze o cifră în cel de-al doilea caz.

Guvernul şi FMI au stabilit o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii, conform scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat cu instituţia financiară.

Lista companiilor cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.
În privinţa Metrorex, care operează metroul bucurestean, secretarul de stat a explicat că aceasta companie va trebui, probabil, "să-şi găseasca soluţii interne".

"Metrorex are argumente slabe pentru a solicita subvenţii, pentru ca numărul de călători a crescut cu 25%, la 750.000, şi va trebui să justifice foarte bine pentru ce mai solicită subvenţii de la stat", a spus Serban.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close