Antena 3 Economic Biz News FMI cere liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică

FMI cere liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică

01 Feb 2011   •   13:24
FMI cere liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică

Preţul gazelor creşte pentru firme, ceea ce va duce la scumpiri în lanţ. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Ion Ariton, după întâlnirea cu delegaţia FMI, relatează Mediafax. Ministrul a vorbit despre liberalizare, dar asta în traducere înseamnă chiar scumpire.

"Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton după discuţii de aproape două ore cu reprezentanţii FMI.

 


Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat în 2010 că va comanda un studiu referitor la impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii.

ANRE obligă aproape toţi producătorii de electricitate din România să aloce o parte a producţiei pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. În acelaşi timp, gazele produse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, au preţuri de producţie stabilite de ANRE.

O misiune FMI - CE se află la Bucureşti în aceste zile pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by. Va fi analizată îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010. De asemenea, vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.

×
Subiecte în articol: gaze scumpire preturi energie electrica

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close