Antena 3 CNN Economic Biz News FMI cere liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică

FMI cere liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică

FMI cere liberalizarea preţurilor la gaze şi energie electrică
01 Feb 2011   •   13:24

Preţul gazelor creşte pentru firme, ceea ce va duce la scumpiri în lanţ. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei, Ion Ariton, după întâlnirea cu delegaţia FMI, relatează Mediafax. Ministrul a vorbit despre liberalizare, dar asta în traducere înseamnă chiar scumpire.

"Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton după discuţii de aproape două ore cu reprezentanţii FMI.

 


Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat în 2010 că va comanda un studiu referitor la impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii.

ANRE obligă aproape toţi producătorii de electricitate din România să aloce o parte a producţiei pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. În acelaşi timp, gazele produse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, au preţuri de producţie stabilite de ANRE.

O misiune FMI - CE se află la Bucureşti în aceste zile pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by. Va fi analizată îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010. De asemenea, vor fi negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.

×
Subiecte în articol: gaze scumpire preturi energie electrică
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close