Antena 3 CNN Economic Biz News FMI cere României consens politic, pentru a acorda a treia tranşă din împrumut

FMI cere României consens politic, pentru a acorda a treia tranşă din împrumut

FMI cere României consens politic, pentru a acorda a treia tranşă din împrumut
Sursa foto: Jeffrey Franks
30 Oct 2009   •   23:36

1,5 miliarde de euro în schimbul aprobării bugetului pe 2010. Aceasta este condiţia de bază pe care o pune Fondul Monetar Internaţional pentru virarea celei de-a treia tranşe din acordul semnat cu Romania. Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, este necesar consensul politic pentru ca ţara să primească aceste fonduri.

FMI cere consens de la clasa politică românească. Numai aşa vom putea primi cea de-a treia tranşă de bani din acordul stand-by pe care România l-a încheiat atât cu FMI, cât şi cu Comisia Europeană.

"A fost o întâlnire productivă şi foarte interesantă! Vom continua discuţiile cu toţi liderii politici. Problemele României nu sunt probleme care pot fi rezolvate de un singur partid politic. E nevoie de o coaliţie de forte pentru a se asigura soluţii la problemele economice. Dacă asta se va realiza, atunci viitorul va arăta bine?, a declarat Jeffrey Franks, reprezentant FMI.

El a adăugat că a treia tranşă din împrumut va fi acordată României până la sfârşitul anului, în funcţie de deciziile politice care vor fi luate în acest moment.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu susţine că banii vor veni dacă politicienii de la Bucureşti vor ajunge la un consens şi vor aproba bugetul pe anul 2010. Ideea unui consens politic pentru aplicarea reformelor este susţinută şi de preşedintele PSD Mircea Geoană.

Şi liberalii atrag atenţia că România nu mai poate primi pâna la finele acestui an miliardul de euro de la Comisia Europeana şi nici cele 400 de milioane de la Banca Mondială. Singurii care mai pot vira bani in conturile României sunt cei de la FMI, care insa nu prea au cu cine sa negocieze.

România are un acord cu Fondul Monetar Internaţional pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Jeffrey Franks imprumut FMI
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close