Antena 3 CNN Economic Biz News FMI: Economia americană va creşte în 2010

FMI: Economia americană va creşte în 2010

FMI: Economia americană va creşte în 2010
Sursa foto: economia americana
16 Iun 2009   •   12:10

SUA va cunoaşte o redresare puternică din criză anul următor, apreciază FMI care crede că recesiunea a trecut de punctul critic. Fondul, care anterior a dat previziuni sumbre despre economia gloablă, şi-a revizuit opinia, declarând că SUA va creşte mai puternic decât se credea.
În raportul său anual despre cea mai mare economie prevede că după masivul pachet de stimulare va duce la o contractare cu 2,5 procente în acest an, pentru ca la anul să crească cu 0,75%.
Anterior estima că economia va scădea cu 2.8 procente în acest an, dar nu va cunoaşte nicio creştere anul următor.
Cu toate acestea a subliniat că factori precum criza ecomică şi creşterea dobânzilor încă prezintă riscuri mari pentru redresare şi a citat un ?nivel neobişnuit de incertitudine" .
?Rămâne perspectiva unei redresări graduale, cu o revenire solidă pentru jumătatea anului 2010".
Estimările sunt mai pesimiste decât cele ale Federal Reserve, care mizează pe o scădere între 1,3% şi 2% a PIB-ului, în 2009, şi o creţtere de până la 3% în 2010.
FMI a apreciat şi măsurile adoptate de autorităţile americane pentru susţinerea sectorului financiar.
"Măsurile luate pentru stabilizarea pieţelor financiare şi imobiliare au efecte tangibile asupra stării sectorului financiar, care s-a ameliorat considerabil". FMI insistă ca după "intrarea într-o perioadă de revenire economică durabilă", SUA trebuie să se concentreze pe redactarea unei "strategii de ieşire", menită a susţine finanţele publice şi "politica de relansare monetară" a Federal Reserve.
Fondul a oferit comentarii şi legat de cotaţia dolarului, care, conform opiniei instituţiei financiare ar urma să de deprecieze.
Produsul intern brut al Statelor Unite a scăzut cu 5,7% în primul trimestru, în termeni anuali, conform noilor estimări publicate de Departamentul Comerţului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: crestere economica criza economica
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close