FMI: Economia mondială creşte, dar încă există riscuri

25 Noi 2009   •   17:43
FMI: Economia mondială creşte, dar încă există riscuri 
economia mondiala

Principalele economii mondiale au revenit la creştere pozitivă pentru prima dată de la începutul anului trecut. Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, ce cuprinde cele mai dezvoltate 30 de state, a anunţat că rata combinată de creştere pentru T3 al acestui an a fost de 0.8 procente? comparativ cu zero creştere între aprilie şi iunie.
Anunţul a venit pe fondul apelului făcut de premierul britanic Gordon Brown şi şeful FMI Dominique Strauss-Kahn ca liderii londonezi să nu retragă stimulentele pentru economie prea repede.
Strauss-Kahn arăta că "economia rămâne pe aceeaşi tendinţă: stabilă şi se însănătoşeşte dar este foarte vulnerabilă.... Este greu să pretinzi că criza s-a încheiat, când şomajul este la cote istorice şi creşte ."

Brown aprecia pe de altă parte că "dacă se doreşte o creştere echilibrată şi de durată ce să menţină şomajul jos, acestea trebuie abordate împreună prin G20 ? o strategie pentru creşterea globală, ce să ţină cont de dezechilibrele globale în comerţ şi valute, instabilitatea preţului la petrol, folosirea ineficientă a rezervelor şi acordul pentru contribuţia pe care fiecare continent o poate face."
Potrivit OECD, toate statele-? cu excepţia Franţei ? au înregistrat o rată de creştere accelerată. India şi China, care cresc şi mai repede decât economiile dezvoltate, nu sunt membre OECD.
Antena3.ro

Parteneri
x close