FMI: Efortul de consolidare fiscală asigură atingerea ţintelor. România trebuie să continue ajustarea

25 Sep 2010   •   12:34
FMI: Efortul de consolidare fiscală asigură atingerea ţintelor. România trebuie să continue ajustarea Foto: news.kievukraine.info

Efortul recent de consolidare fiscală a poziţionat România pe o cale sigură în atingerea ţintelor fiscale pe termen scurt şi mediu, dar principala provocare este de a asigura continuitatea ajustărilor, prin menţinerea unor constrângeri de cheltuieli şi prin reforme fiscale structurale, potrivit FMI, informează Mediafax.

"Măsurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sănătăţii şi restructurarea companiilor de stat. Iniţierea unor reforme în piaţa muncii şi în ceea ce priveşte protecţia socială vor ajuta la creşterea productivităţii şi la direcţionarea resurselor bugetare limitate către cei vulnerabili. Prioritatea ar trebui acordată în permanenţă rezolvării problemei arieratelor printr-o mai bună disciplină a plăţilor în economie şi creşterii credibilităţii autorităţilor privind eforturile de ajustare", a declarat, într-un comunicat, Murilo Portugal, deputy managing director în cadrul FMI.

Potrivit acestuia, politicile fiscale şi monetare ale autorităţilor au fost în mod adecvat prudente şi proactive, ajutând la prezervarea stabilităţii financiare în faţa crizei financiare globale, dar creşterea temporară a inflaţiei după majorarea recentă a TVA creşte necesitatea unei precauţii în estimarea spaţiului pentru relaxare monetară.

"Sistemul bancar rămâne lichid şi bine capitalizat, dar o vigilenţă continuă în supravegherea sistemului financiar este crucială pentru a asigura rezistenţa împotriva situaţiilor regionale", a spus Portgal.

Boardul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va elibera cea de-a şasea tranşă din împrumut, de 884 milioane de euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.

Antena3.ro

Parteneri
x close