x close

FMI este împotriva reducerii de TVA la produsele alimentare

de M.Z.    |    09 Mai 2012   •   12:13
FMI este împotriva reducerii de TVA la produsele alimentare 418 Foto: Intact Images

Fondul Monetar Internaţional nu recomandă reduceri de TVA în anumite domenii, sectoare sau produse ca principiu, a declarat şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, potrivit Agerpres.

"Privind reducerea TVA ca principiu, în general, noi la FMI nu suntem pentru niveluri speciale pentru anumite produse. Asta duce la evaziune fiscală şi nu ajută sectoarele respective. Deci nu recomandăm reduceri de TVA în anumite domenii, sectoare sau produse, ca principiu", a spus Franks.

Potrivit acestuia, nu există nicio necesitate ca politicile fiscale şi monetare să fie în contradicţie.

"Ele pot funcţiona împreună pentru a duce atât la inflaţie scăzută, cât şi la creştere economică stabilă. Sunt dificultăţi când aceste politici nu lucrează împreună. De exemplu, perioada 2007-2008, când Banca Naţională încerca să aducă înapoi presiunile inflaţioniste în timp ce Guvernul creştea deficitul şi turna, ca să zic aşa, mult combustibil pe focul inflaţiei. Asta nu e durabil şi sustenabil, însă acum ne aflăm într-o situaţie când Guvernul are o necesitate de a-şi contracta deficitul, în timp ce Banca Naţională relaxează politica pentru a asigura un buffer, o modalitate mai uşoară. Asta înseamnă politici care acţionează împreună pentru a duce la creştere sustenabilă şi inflaţie scăzută. Sunt optimist că va fi cazul şi în continuare, pe viitor", a apreciat oficialul FMI.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati