Antena 3 CNN Economic Biz News FMI ia în serios înlocuirea dolarului cu o monedă a rezervei de inspiraţie chineză

FMI ia în serios înlocuirea dolarului cu o monedă a rezervei de inspiraţie chineză

FMI ia în serios înlocuirea dolarului cu o monedă a rezervei de inspiraţie chineză
Sursa foto: moneda unica globala
25 Mar 2009   •   22:46

Numărul doi al Fondului Monetar Internaţional (FMI), John Lipsky, a calificat - marţi, într-o conferinţă de presă - drept 'serioasă' propunerea Chinei de a fi adoptată o nouă monedă a rezervei internaţionale pentru a înlocui dolarul, sub supravegherea FMI,.

"Ideea unei monede mondiale, stabilită de instituţiile multilaterale, nu este nouă, dar este o propunere serioasă", a declarat Lipsky. Dar, a adăugat el imediat, "nu cred că înşişi cei care au propus-o o văd drept o problemă urgentă, ci mai degrabă o problemă pe termen îndelungat, care merită să fie studiată şi examinată serios".

"Sunt sigur că discuţia va continua cu privire la acest subiect şi ca şi la alte maniere de a ameliora funcţionarea sistemului internaţional", a adăugat Lipsky.

China vrea să promoveze utilizarea unităţii de cont a FMI, Drepturile speciale de tragere, ca monedă a rezervei internaţionale, pe seama dolarului, indicase luni guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, într-un text publicat pe site-ul internet al băncii.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, şi preşedintele Rezervei federale a SUA, Ben Bernanke, au afirmat - marţi - în faţa Camerei Reprezentanţilor că se opun unei eventuale aplicări a acestei propuneri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: moneda unica FMI Timothy Geithner
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close