Antena 3 CNN Economic Biz News FMI ne-ar putea livra a treia tranşă abia în martie

FMI ne-ar putea livra a treia tranşă abia în martie

FMI ne-ar putea livra a treia tranşă abia în martie
Sursa foto: fmi
08 Dec 2009   •   12:12

Tranşele de la FMI ar putea fi amânate după luna martie, dacă blocajul politic nu va fi depăşit. România are nevoie rapid de un guvern solid, care să poată reduce deficitul bugetar şi să ia măsurile cerute de Fondul Monetar Internaţional. În plus, dacă acordul cu FMI şi UE nu va fi reluat până la sfârşitul lunii martie, Agenţia de evaluare Moody's ar putea modifica perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "negativă".

România trebuie să aibă cât mai rapid un guvern puternic şi un acord al partidelor politice, pentru a putea lua reformele dure cerute de FMI, spun analiştii economici. Ţara noastră are nevoie de împrumutul de la instituţiile internaţionale, la acea rată a dobânzii.

"Trebuie să luăm repede următoarea tranşă pentru că altfel riscăm derapaje", a declarat consultantul financiar Aurelian Dochia, pentru Gardianul.

Noul Guvern va trebui să reducă drastic cheltuielile cu aparatul bugetar, pentru a primi susţinerea financiară necesară pentru ieşirea din criză.

"Întârzierea tranşelor este un prim semnal că organismele internaţionale nu vor mai fi atât de înţelegătoare cu noi. Cred însă că acestea ar putea accepta, în urma unei negocieri, păstrarea fiscalităţii, chiar cu riscul unui deficit mai mare, dacă se vor reduce drastic cheltuielile statului?, consideră analistul Laurian Lungu.

Pentru a primi banii de la FMI şi UE, noul Executiv va trebui să adopte bugetul pentru anul viitor, iar legea pensiilor şi legea răspunderii fiscale trebuie trecute prin Parlament.

Şi analiştii străini atrag atenţia asupra prelungirii blocajului politic. Agenţia de evaluare Moody's ar putea lua în discuţie modificarea perspectivei ratingului României de la "stabilă" la "negativă". Asta dacă acordul cu FMI şi Comisia Europeană nu va fi reluat până la sfârşitul lunii martie din 2010, iar lichiditatea Guvernului va rămâne sub presiune, a declarat Kenneth Orchard, analist Moody's.

În urmă cu o lună, unul dintre reprezentanţii FMI a declarat că, prin continuarea instabilităţii politice, tranşele trei şi patru ar putea fi cumulate şi primite abia în martie 2010.

Antena3

×
Subiecte în articol: FMI transa imprumut
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close