Antena 3 Economic Biz News FMI: Preţurile alimentelor, la niveluri record pentru mai mulţi ani

FMI: Preţurile alimentelor, la niveluri record pentru mai mulţi ani

de Antena3.ro    |    04 Mar 2011   •   13:28
FMI: Preţurile alimentelor, la niveluri record pentru mai mulţi ani
Sursa foto: Foto: INTACT Images

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că preţurile alimentelor s-ar putea menţine mai mult timp la niveluri ridicate record deoarece agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru a majora producţia îndeajuns pentru a acoperi cererea în urcare, transmite Bloomberg.
   
Veniturile în creştere din statele în curs de dezvoltare au încurajat creşterea cererii pentru produse din carne şi lapte, ceea ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hrănirea animalelor şi de teren pentru păşunat.
   
Totodată, creşterea cererii pentru biocombustibili şi condiţiile meteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente.
   
"Creşterea ofertei ar putea răspunde preţurilor ridicate, aşa cum s-a întâmplat în deceniile anterioare, reducând presiunile de pe pieţele de alimente, însă pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioadă care se va măsura în ani, nu luni", notează analiştii FMI.
   
Indicele preţurilor alimentelor la nivel global, calculat de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU, a urcat la un nivel record în februarie, în condiţiile în care toate componentele referitoare la alimente, cu excepţia celei pentru zahăr, au crescut.

FMI: Preţurile ridicate vor avea efecte negative mai mari în statele în curs de dezvoltare

Scumpirea alimentelor şi corupţia autorităţilor au provocat tensiuni sociale şi politice în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
   
FMI averizează că preţurile ridicate vor avea efecte negative mai mari în statele în curs de dezvoltare, unde populaţia alocă o parte mai mare din venitori pentru procurarea alimentelor.
   
"Există riscul ca actuala creştere a preţurilor să persiste mai mult decât în perioada 2007-2008. În actuala ecuaţie sunt implicate mai multe materii prime, ceea ce înseamnă că va fi necesar mai mult timp pentru refacerea stocurilor la niveluri considerate sigure", a afirmat Luke Mathews, analist la Commonwealth Bank of Australia.
   
Stocurile globale pentru toate cerealele se vor reduce cu 13% până la următoarea recoltă, aceasta reprezentând prima scădere de după 2007, potrivit estimării Departamentului pentru Agricultură din SUA.
   
Preţurile unor materii prime precum grâul şi soia s-ar putea reduce începând cu anul viitor, în contextul în care scumpirea actuală a acestora va încuraja agricultorii să cultive mai mult, potrivit Biroului Australian pentru Agricultură, Resurse Economice şi Ştiinţe.
   
Scumpirea alimentelor din 2008 a fost limitată de criza economică globală, din cauza căreia avansul cererii a încetinit, a spus analistul Commonwealth Bank of Australia.
   

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close