Antena 3 CNN Economic Biz News FMI va discuta pe 27 septembrie solicitarea României pentru un nou acord stand-by

FMI va discuta pe 27 septembrie solicitarea României pentru un nou acord stand-by

FMI va discuta pe 27 septembrie solicitarea României pentru un nou acord stand-by
Sursa foto: Foto: firstpost.com
de M.Z.    |    18 Sep 2013   •   19:42
Boardul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) va discuta în şedinţa din 27 septembrie solicitarea României de încheiere a unui nou acord de tip stand-by, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI, informează Agerpres.
 
Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană. 
 
Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011. 
 
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de scrisoare de intenţie a fost trimis FMI pe 12 septembrie. 

Premierul Victor Ponta a prezentat marţi, în plenul Parlamentului, principalele elemente ale noului acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondiala
 
Guvernul propune, prin asumarea angajamentelor faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, un mod transparent prin care România să-şi asigure o stabilitate şi o predictibilitate absolut necesare pentru continuarea creşterii economice şi o dezvoltare de care ţara noastră are foarte multă nevoie, a declarat, marţi prim-ministrul în plenul Parlamentului. 
 
Potrivit acestuia, în baza acestui nou acord, care va fi susţinut de Parlament şi ratificat de partenerii internaţionali ai României, cofinanţarea pentru fondurile europene va beneficia de o scădere de la 15% la 5%, reprezentând la rata actuală de absorbţie o economie anuală de peste un miliard de lei. 
 
Şeful Executivului a spus că, potrivit scrisorii, nu există nicio intenţie de creştere a fiscalităţii, cota unică de 16% fiind păstrată. 
 
Referindu-se la obligarea persoanelor care obţin venituri din chirii de a plăti cotele de asigurări de sănătate, premierul a precizat că această obligaţie va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitată la cinci salarii medii şi este o măsură extrem de corectă, de justiţie socială. 
 
Ponta a mai arătat că acordul prevede continuarea creşterii venitului minim garantat în 2014 şi introducerea unei alocaţii pentru încălzirea de locuinţe pentru categoriile defavorizate. În ceea ce priveşte programul de privatizări, şeful Executivului a subliniat că nu există privatizări majoritare. 
 
Premierul a mai precizat că acordul nu prevede niciun fel de obligaţie pentru Guvernul României şi pentru România de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor. 
 

×
Subiecte în articol: FMI acord cu FMI
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close