Antena 3 CNN Economic Biz News Folosirea gazelor din depozite şi trecerea la combustibili alternativi - măsurile anunţate de Boc şi Videanu

Folosirea gazelor din depozite şi trecerea la combustibili alternativi - măsurile anunţate de Boc şi Videanu

Folosirea gazelor din depozite şi trecerea la combustibili alternativi - măsurile anunţate de Boc şi Videanu
06 Ian 2009   •   11:20

Primul ministru al României, Emil Boc şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, au susţinut, marţi, declaraţii de presă la Palatul Victoria, în jurul orei 11:00. Aceştia au discutat despre recenta sistare a livrărilor de gaze ruseşti către Balcani, măsură care afectează şi România.
În cadrul declaraţiilor de presă, premierul Emil Boc a precizat că livrarea de gaze ruseşti prin Isaccea a fost sistată începând cu ora 03.05, în noaptea de luni spre marţi. Potrivit acestuia, prin acest punct intrau în ţară 4,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
Emil Boc a dat asigurări că situaţia este sub control şi că niciun consumator casnic nu va fi afectat. Acesta a precizat, însă, că pot apărea variabile în funcţie de vreme. Astfel, dacă temperaturile vor coborî sub -15 grade Celsius, "s-ar putea să apară unele probleme", susţine premierul.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a menţionat că România consumă, zilnic, 61.5 milioane metri cubi de gaz, din care 33 de milioane provin din producţia zilnică, 26 de milioane din depozitele stocate şi 2,5 milioane din import, prin punctul de intrare Medieşul Aurit.
Pentru deficitul de 4,7 milioane metri cubi de gaz, creat de sistarea livrării gazelor ruseşti prin punctul Isaccea, cei doi oficiali au propus câteva soluţii, printre care se numără reducerea consumului la CET-uri şi trecerea la combustibili alternativi (păcură sau cărbune), precum şi folosirea cantităţilor de gaze existente în depozite.
Adriean Videanu a mai precizat că, începând cu ora 12:00, va avea loc o întrunire a comandamentului de criză al Termoelectrica în cadrul căreia se va discuta despre situaţia gazelor.

Livrările de gaz rusesc către Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, a anunţat ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, citat de AFP. Printre ţările afectate, s-ar putea număra şi România, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti către ţara noastră, prin Isaccea, au fost, de asemenea, oprite, anunţă directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, citat de Mediafax. Potrivit aceleiaşi surse, decizia nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul.
Ministrul Economiei a convocat o şedinţă de urgenţă pentru a analiza problema livrărilor de gaze ruseşti către România. La această şedinţă participă şi reprezentanţi ai companiilor Transgaz şi Romgaz, principalii furnizori pe teritoriul ţării noastre.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc Adriean Videanu livrari de gaze
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close