Antena 3 CNN Economic Biz News Franţa, Germania şi Portugalia ies din recesiune

Franţa, Germania şi Portugalia ies din recesiune

Franţa, Germania şi Portugalia ies din recesiune
Sursa foto: franta
13 Aug 2009   •   18:26

Franţa şi Germania sunt primele state care îşi revin din criza economică. Statele cu cele mai puternice economii din Europa au anunţat creşteri economice după mai multe trimestre de scădere consecutivă. Performanţa este cu atât mai importantă cu cât economia din întreaga zonă euro înregistrează scăderi succesive ale PIB-ului.

Semnalul ieşirii din recesiune a fost dat de către economia franceză care a înregistrat o creştere de 0,3 la sută din PIB în cel de-al doilea trimestru al anului în curs, infirmând previziunile pesimiste ale analiştilor economici.

După patru trimestre de creştere negativă, autorităţile de la Paris au reuşit să redreseze ţara şi să scoată economia de pe minus.

Creşterea reprezintă o surpriză de proporţii din moment ce Institutul Naţional de Statistică prevedea o scădere economică de 0,6 la sută pentru cel de-al doilea trimestru, iar Banca Naţională franceză anunţa pentru luna iulie o scădere de 0,4 la sută din PIB.

Rezultate bune au fost anunţate şi de Germania, ţară care nu mai înregistrase o creştere pozitivă a PIB-ului din primul trimestru al anului 2008. Oficialii de la Berlin au anunţat un plus de 0,3 la sută din PIB pentru cel de-al doilea trimestru al anului în curs.

Aceste rezultate, pentru principalele două economii europene, vin să acrediteze ideea unei ieşiri din criză a ţărilor cu economii dezvoltate. Spre deosebire de Germania şi Franţa, Marea Britanie şi Spania au înregistrat în continuare creşteri negative ale PIB-ului în acest al doilea trimestru.

Şi Portugalia a intrat pe un trend ascendent în intervalul aprilie-iunie, contrar aşteptărilor analiştilor, cu o creştere a Produsului Intern Brut de 0,3%, după trei trimestre consecutive de scădere, potrivit datelor institutului naţional de statistică, citate de AFP.

Analiştii anticipau un declin cuprins între 0,6% şi 1%.

"Portugalia este unul dintre puţinele state europene care ies din recesiune", a declarat premierul Jose Socrates, de orientare socialistă.

Socrates a subliniat că aceste date înseamnă doar ieşirea din recesiune, nu şi din criză.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Franta Germania Portugalia criza economica
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close