Antena 3 CNN Economic Biz News G20: FMI va prezenta un raport despre ?taxa pe tranzacţii? pentru sectorul financiar

G20: FMI va prezenta un raport despre ?taxa pe tranzacţii? pentru sectorul financiar

G20: FMI va prezenta un raport despre ?taxa pe tranzacţii? pentru sectorul financiar
Sursa foto: finante summit
09 Noi 2009   •   16:33

Principalii actori din G20 au refuzat să sprijine un plan de a creare a unui fond de asigurare pentru subvenţii dacă guvernele trebuie să mai intervină o dată pentru a salva marile afaceri de la faliment.
Miniştrii de finanţe de la summitul G20 au discutat despre ideea unei taxe asupra băncilor şi altor instituţii financiare pentru a finanţa viitoarele ajutoare guvernamentale.
Secretarul american al Trezoreriei Timothy Geithner a arătat că Washington nu va susţine acest plan, în pofida sprijinului premierului britanic Gordon Brown.

"Dacă punem frână prea devreme, vom slăbi economia şi sistemul financiare, şomajul va creşte, şi mai multe afaceri vor eşua, deficitele vor creşte, iar costul final al crizei va fi mai mare," declara acesta.
El a subliniat însă că administraţia Obama nu se opune faptului ca mediul financiar să protejeze contribuabilii pe viitor.

"Principiul de bază" al propunerilor SUA este ca ?dacă guvernele trebuie să intervină pe viitor să stingă un incendiu financiar, să o facă de o modalitate ce nu pune poveri pe contribuabili".
Şeful băncii centrale din Argentina declara că o "taxă pe tranzacţii ," este o "ideea foarte bună"ce va fi greu de implementat în practică. FMI a fost rugat să studieze cum ar putea funcţiona o asemenea taxă şi efectele sale. Raportul este aşteptat la summitul liderilor G20, în iunie.
Referitor la economia globală, oficialii G20 au apreciat că situaţia financiară s-a îmbunătăţit, dar mai este un drum lung de parcurs. Ei au descris redresare ca "asimetrică," şi că rămâne dependentă de sprijin politic. De asemenea, şomajul mare este îngrijorător.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close