Antena 3 CNN Economic Biz News G8: Economia mondială încă este ameninţată de criză

G8: Economia mondială încă este ameninţată de criză

G8: Economia mondială încă este ameninţată de criză
Sursa foto: summit g8
09 Iul 2009   •   00:47

Liderii grupului informal G8, al celor mai industrializate state, cred că economia mondială este în continuare ameninţată de "riscuri considerabile" şi ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar, conform unui proiect de document obţinut de Reuters, precizeaza NewsIn.

Documentele obţinute de Reuters înainte de începerea summitului G8 au avertizat că există "riscuri semnificative la adresa stabilităţii economice şi financiare", iar renunţarea la pachetele de stimuli ar trebui să aibă loc doar după "asigurarea revenirii economice".

Liderii G8 s-au reunit în oraşul L'Aquila, grav afectat de cutremurul din aprilie, iar discuţiile au început cu subiectul crizei economice, înalţii responsabili admiţând că au subestimat gravitatea acesteia cu ocazia reuniunii din 2008 din Japonia.

"Chiar dacă există semne de stabilizare ale economiei şi de îmbunătăţire a încrederii, economia reală nu şi-a revenit încă iar piaţa muncii şi salariile sunt caracterizare de stagnare", a declarat Takao Hattori, analist al Mitsubishi UFJ Securities.

Summitul G8 este aşteptat a aduce puţine iniţiative de anvergură, atenţia în acest sens îndreptându-se spre forumul G20, ce include şi marile economii emergente, ce va avea loc în septembrie în Pittsburg.
Associated Press scrie, bazându-se pe documente ale summitului, că liderii G8 apreciază că economia este prea firavă pentru a începe recuperarea fondurilor de stimulare
Aceştia recunosc că situaţia economică rămâne nesigură şi prezintă riscuri importante la adresa stabilităţii financiare.
Liderii se angajează să pregătească strategii de ieşire din criză. Printre acesta se numără continuarea stimulării economice, în timp ce inflaţia este ţinută sub control, în timp ce se asigură că băncile au destui bani pentru a continua împrumuturile. De asemenea, împreună cu FMI se vor pregăti strategii pentru fiecare stat în parte.
Summitul va include şi o discuţie despre modalitata de extindere a Grupului celor Opt pe fondul sentimentului că cele mai industrializate state din lume nu mai pot pretinde conducerea în cadrul agendei economice şi politice globale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close