Antena 3 CNN Economic Biz News Gazprom ar da gaz fără intermediari dacă România ar importa mai mult

Gazprom ar da gaz fără intermediari dacă România ar importa mai mult

 Gazprom ar da gaz fără intermediari dacă România ar importa mai mult
Sursa foto: gaze naturale
25 Mai 2009   •   01:44

Directorul general al Romgaz, Adrian Piteiu, a declarat că reprezentanţii Gazprom le-au spus autorităţilor române că se poate discuta despre importurile directe Romgaz - Gazprom. Condiţia ar fi ca România să importe o cantitate mai mare de gaze decât cea contractată în prezent.

"Pentru Romgaz, cele mai importate întâlniri din cadrul vizitei la Moscova, au fost cea cu ministrul energiei Serghei Smatko precum şi cea cu vicepreşedintele Gazprom şi directorul general al Gazprom Export, Medvedev Aleksandr Ivanovich. Vicepreşedintele Medvedev a declarat că se poate discuta despre importurile directe Romgaz - Gazprom, dar cantitatea de gaze importate va trebui să fie mai mare decât cea prevazută în actualul contract, pe care Romgaz îl are cu firma Whintershall şi Imex", a declarat Piteiu, într-uninterviu pentru Newsin.
Acesta arăta că s-a discutat cu partea rusă şi despre cooperarea în legătură cu asocierea în participaţiune dintre Romgaz şi Gazprom pentru întocmirea studiului de zăcământ şi fezabilitate pentru depozitul de înmagazinare de la Roman-Mărgineni, din judeţul Neamţ.

"În cadrul convorbirilor avute, Gazpromul a fost informat despre licitaţia pe care Romgaz a organizat-o pentru întocmirea acestui studiu (licitaţie câştigată de firma Petrostar Ploieşti), urmând ca cele doua părţi implicate să analizeze studiul de zăcământ, după care Gazprom împreună cu Petrostar vor contribui la realizarea studiului de marketing al gazelor", a precizat Piteiu.
În perioada următoare, după analiza memorandumului, Gazprom va trimite Romgaz eventualele obiecţii, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie posibilă semnarea memorandumului de către cele două părţi.
România importă din Rusia circa o treime din cele circa 18 miliarde de metri cubi de gaz consumat pe an.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gazprom Romgaz
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close