Antena 3 CNN Economic Biz News Gazprom neagă că ar fi invitat grupul german RWE în proiectul South Stream

Gazprom neagă că ar fi invitat grupul german RWE în proiectul South Stream

Gazprom neagă că ar fi invitat grupul german RWE în proiectul South Stream
18 Iul 2010   •   16:56

Gazprom a negat că ar fi invitat grupul german RWE să participe la proiectul de construcţie al gazoducutului South Stream, având ca scop subminarea proiectul rival Nabucco, a declarat vicepreşedintele grupului rus, Alexander Medvedev, citat de Reuters.

RWE este unul dintre membrii cheie ai consorţiului care va construi gazoductul Nabucco, la care participă şi România prin intermediul companiei Transgaz. Nabucco vizează reducerea dependenţei de importurile de gaze naturale ruseşti, iar oficialii de la Kremlin şi-au înteţit eforturile de a contracara proiectul.
"Există anumite neînţelegeri. Nu am invitat RWE în proiectul South Stream. Nu avem nevoie. Proiectul este din principiu deschis altor părţi interesate. Suntem gata să analizăm dacă sunt companii care vor să se alăture şi vom discuta astfel de situaţii cu partenerii noştri italieni şi francezi, dar nu avem o astfel de necesitate", a spus Medvedev, care conduce departamentul pentru export al Gazprom.

Grupul german RWE a anunţat la începutul săptămânii că Gazprom i-a transmis o invitaţie de alăturare la South Stream, însă Nabucco va rămâne principalul său proiect în domeniu.

South Stream este un proiect mixt susţinut de Gazprom şi grupul italian Eni şi va transporta gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nabucco South Stream gazoduct Gazprom
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close