Antena 3 CNN Economic Biz News Gazprom: Turcia şi România sunt interesate de South Stream

Gazprom: Turcia şi România sunt interesate de South Stream

Gazprom: Turcia şi România sunt interesate de South Stream
Sursa foto: south stream
29 Sep 2009   •   18:00

Turcia, România şi alte state s-au arătat interesate de proiectul de construire a gazoductului prin Marea Neagră, a anunţat şeful Gazprom. Proiectul South Stream de 25 miliarde de euro este menit a pompa 31 miliarde mc de gaz rusesc şi din Asia Centrală către Balcani şi alte state europene, prin ocolirea Ucrainei. Capacitatea conductei ar urma ulterior să crească la 63 miliarde mc.

"Vedem un larg interes al unor state care nu participă încă la proiect. Da, într-adevăr, multe ţări sunt interesate să se asocieze proiectului," declara Aleksei Miller, când a fost întrebat dacă Turcia şi România sunt interesate de proiect.
Proiectul este acum demarat de Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia şi Grecia. Bulgaria declarase anterior că ia în calcul posibilitatea să iasă din proiect, deşi Miller arăta că nu sunt probleme cu actualii parteneri.
South Stream este concurent al Nabucco, gazoduct ce ar urma să transporte gaz din Asia Centrală spre Europa, prin ocolirea Rusiei. UE este îngrijorată de dependenţa sa energetică de Rusia şi susţine proiectul.
Rusia a făcut deja paşi spre a-şi asigura exclusivitatea gazului azer, pentru a elimina potenţialii furnizori pentru Nabucco.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: transport gaze Nabucco South Stream
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close