Antena 3 CNN Economic Biz News Gazprom: Ucraina blochează livrarea de gaze către Europa. Kievul acuză "condiţiile de tranzit inacceptabile"

Gazprom: Ucraina blochează livrarea de gaze către Europa. Kievul acuză "condiţiile de tranzit inacceptabile"

Gazprom: Ucraina blochează livrarea de gaze către Europa. Kievul acuză "condiţiile de tranzit inacceptabile"
13 Ian 2009   •   13:16

La doar câteva ore de la reluarea tranzitului de gaze ruseşti către Ucraina, ţara vecină a blocat livrările de gaze naturale către ţările europene.
Anunţul a fost făcut, marţi, de către vicepreşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de agenţia Itar-Tass.
Totodată, Comisia Europeană susţine că gazul rusesc nu a fost furnizat prin conducte.
Ulterior, Kievul a recunoscut că blochează gazul rusesc destinat Europei, prin vocea purtătorului de cuvânt al companiei de stat Naftogaz, Valentin Zemlianski, citat de AFP. Potrivit acestuia, decizia a fost luată din cauza "condiţiilor de tranzit inacceptabile" impuse de grupul Gazprom.
Pe de altă parte, trimişii Uniunii Europene susţin că nu li s-a asigurat accesul necondiţionat la instalaţiile de gaze din Rusia şi Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a catalogat situaţia drept "inacceptabilă" şi a adăugat că "nu mai există nicio scuză" pentru împiedicarea tranzitului de gaze.
Marţi dimineaţă, Gazprom a reluat livrarea de gaze naturale către Europa, via Ucraina, după ce oficialii de la Moscova au semnat un acord cu Kievul.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia gaze naturale Ucraina
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close