Antena 3 CNN Economic Biz News Geithner: Economia îşi revine, dar creşterea locurilor de muncă rămâne în urmă

Geithner: Economia îşi revine, dar creşterea locurilor de muncă rămâne în urmă

Geithner: Economia îşi revine, dar creşterea locurilor de muncă rămâne în urmă
Sursa foto: timothy geitner
02 Noi 2009   •   09:36

Secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, recunoaşte că deficitul bugetar este prea mare, dar că priorităţile acum sunt cel de creştere economică şi de creare de locuri de muncă.
Întrebat de mai multe ori de NBC dacă aceasta înseamnă creşterea taxelor, Geithner a evitat să dea detalii. El a declarat că preşedintele american Barack Obama este angajat să rezolve deficitul de o manieră să nu adauge o povară fiscală asupra persoanelor ce câştigă sub 250.000 de dolari pe an.
Casa Albă nu a decis cum să reducă deficitul, arăta Geithner .
"Acum suntem concentraţi pe reluarea creşterii. Şi nu am decis încă exact cum se va face."
El a recunoscut că redresarea economică, deşi arată semnale pozitive a fost inegală.
"O mare parte din daune a fost cauzată de criză. Ne va lua ceva timp să creştem de aici. Ar putea fi puţin agitată. Ar putea fi inegală. Şi va lua ceva timp."
Un lucru îmbucurător în redresare a fost identificat de Geithner în sistemul bancar, care este "radical mai stabilă" datorită salvării guvernului.
Chiar dacă 115 bănci au dat faliment în acest an, Geithner a declarat că a existat "o îmbunătăţire dramatică a încrederii," cu capitalul privat care s-a întors în sistem.
El arăta că marile afaceri pot împrumuta din nou, dar mai trebuie făcute multe pentru a ajuta micile afaceri.
După ce instituţiile financiare au fost acuzat de declanşarea crizei, prin asumarea de mari riscuri, Geithner se teme ca acestea să nu devină prea timide, şi ?supracorecte?, astfel încât să nu îşi mai asume riscuri.
Oficialul american a mai recunoscut că economia rămâne încă un mediu dur pentru mulţi angajaţi care şi-au pierdut locul de muncă şi va mai dura până ce perspectivele de angajare vor fi din nou bune.
"Şomajul este mai rău decât şi-a imaginat cineva. Dar creşterea a revenit mai repede, mai puternic decât au crezut oamenii" .
Şomajul a ajuns la un maxim al ultimilor 26 de ani , cu 9,8 procente în septembrie, iar în octombrie ar putea depăşi zece la sută.
Geithner a declarat că este prea devreme pentru a decide dacă să fie oferit un al doilea pachet de stimulare, deşi a recunoscut că şomajul probabil va mai creşte înainte de se reveni.
Economiştii se aşteaptă ca creşterea pe locurile de muncă să revină în primul trimestru al anului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close