Antena 3 CNN Economic Biz News Generaţiile viitoare sunt în pericol, a venit vremea să acţionăm. Raportul care arată marile pericole care ameninţă lumea în 2013

Generaţiile viitoare sunt în pericol, a venit vremea să acţionăm. Raportul care arată marile pericole care ameninţă lumea în 2013

Generaţiile viitoare sunt în pericol, a venit vremea să acţionăm. Raportul care arată marile pericole care ameninţă lumea în 2013
Sursa foto: Foto: www.flickr.com
08 Ian 2013   •   14:44

Riscurile legate de criza financiară şi catastrofele naturale fac lumea din ce în ce mai vulnerabilă, apreciaForumul Economic Mondial (WEF) în raportul pentru 2013 privind riscurile la nivel mondial.

Problemele provocate de criza financiară "care continuă" deturnează atenţia "de la modificările climatice, în contextul în care evenimente meteorologice extreme sunt în desfăşurare", susţin experţi din cadrul WEF, citaţi de AFP.

Raportul este bazat pe o anchetă realizată asupra unui număr de aproximativ 1.000 de experţi şi decidenţi.

Anul 2012 a fost marcat de uraganul Sandy şi inundaţii în China. În acest context, experţii apreciază că o creştere a emisiei de gaze cu efect de seră este deosebit de îngrijorătoare şi denunţă incapacitatea lumii de a "se adapta la modificările climatice". Această situaţie antrenează un risc de mediu ale cărui "efecte vor fi tot mai marcante în următorul deceniu".



Conform lui Lee Howell, director general WEF şi însărcinat cu raportul, "rezistenţa naţională faţă de riscurile mondiale trebuie să fie o prioritate".

La rândul său, Axel Lehmann, expert în controlul riscurilor în cadrul companiei elveţiene Zurich Insurance Group, spune că a venit "vremea acţiunii", din cauza "creşterii costurilor legate de evenimente ca uraganul Sandy, a unor imense pericole care vizează naţiuni insulare şi comunităţi de coastă şi a absenţei unor soluţii la emisiile de gaze cu efect de seră".

John Drzik, director general la Oliver Wyman Group, o firmă internaţională de consultanţă, menţionează că "două furtuni, una de mediu şi cealaltă economică, vor sfârşi prin a intra în coliziune, dacă nu alocăm resursele necesare în vederea reducerii riscului, în creştere, reprezentat de evenimente climatice severe. Prosperitatea generaţiilor viitoare este cea care ar putea să fie ameninţată".

Experţi din cadrul WEF avertizează şi asupra unui fenomen, cunoscut sub numele de "incendii cibernetice sălbatice", provocat pe Internet de evenimente ca "filmul critic la adresa islamului pe YouTube", care s-a concretizat prin revolte.

Un alt risc denunţat în 2013 de către WEF este cel al sănătăţii, marcată de "o rezistenţă la antibiotice", care "riscă să dea o lovitură de graţie sistemelor noastre de asigurări de sănătate vlăguite".







 

 

×
Subiecte în articol: criza economica uraganul sandy
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close