Antena 3 CNN Economic Biz News Germania datorează României 18 miliarde de euro

Germania datorează României 18 miliarde de euro

Germania datorează României 18 miliarde de euro
Sursa foto: Foto: Observator
20 Aug 2010   •   19:52

Criza readuce în discuţie datorii vechi dintre state, ce păreau uitate. 18 miliarde de euro, atât ar datora Germania României din relaţii comerciale de acum 70 de ani. În 1939 România şi germania au semnat un contract economic. Deşi tara noastră efectuat numeroase exporturi, Germania nu şi-a achitat facturile către BNR.

Datoria Germaniei faţă de BNR ar fi urmarea unui contract semnat între guvernele german şi român la 23 martie 1939. Prin contract, România se obliga să livreze diverse mărfuri către Germania, scrie Săptămâna Financiară. Produsele urmau a fi achitate la un preţ mai mare cu 10 % faţă de valoarea medie a preţurilor mondiale. Germania urma să achite facturile către BNR prin Casa Germană de Compensaţie, iar BNR trebuia să achite suma în lei către exportatorii români.

Dacă în primii ani de contract Germania şi-a achitat obligaţiile financiare, ulterior, plăţile au început să întârzie. Cu toate acestea exporturile României către Germania au continuat să fie derulate. În 1944, totalul facturilor pe care Germania trebuia să le plătească României se ridicau la aproape 1,3 miliarde mărci imperiale germane. Datoria nu a mai fost achitată, dar BNR şi-a respectat obligaţiile asumate faţă de exportatorii români.

Conform unor calcule efectuate de membrii Comisiei Bergier, din Elveţia, BNR ar avea de recuperat de la nemţi aproximativ 18,8 miliarde de Euro.

Ministerul Finanţelor de la Berlin spune că România a renunţat la orice pretenţie materială prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris, din 10 februarie 1947. Specialiştii precizează însă că tratatul invocat nu se referă însă contractele şi obligaţii anterioare datei de 1 septembrie 1939.

Antena 3

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close