Antena 3 CNN Economic Biz News Germania se alătură măsurilor de austeritate din UE

Germania se alătură măsurilor de austeritate din UE

Germania se alătură măsurilor de austeritate din UE
Sursa foto: euro
07 Iun 2010   •   13:32

Cancelarul german Angela Merkel a început, duminică, o întâlnire de două zile cu miniştrii pentru a pune la punct un plan de economii pentru bugetul ţăriii, ce ar putea include reduceri ale personalului federal, prime sociale mai mici şi creşteri ale taxelor.
Întâlnirea vine după summitul G20 al miniştrilor de finanţe şi băncile centrale, ce a cerut statelor cu datorii să accelereze ritmul măsurilor de austeritate, ceea ce a constituit o schimbare radicală faţă de întâlnirea din aprilie, când guvernele erau sfătuite să menţină sprijinul pentru economiile lor.

Germania se confruntă cu un deficit bugetar de peste 86 miliarde de euro în acest an şi arăta ca are nevoie de reduceri de cel puţin 10 miliarde de euro pe an până în 2016.

Merkel sublinia că Germania nu mai poate trăi peste mijloacele sale, insistând că "putem cheltui doar ce primim ". Reduceri a mii de locuri de muncă în serviciile publice, reduceri ale alocaţiilor pentru noii părinţi, reduceri ale cheltuielilor militare, creşteri ale taxelor pentru furnizori de energie- sunt printre măsurile analizate de Berlin.
Vineri, euro a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii patru ani pe fondul temerilor legate de criza datoriilor din zona euro. Pieţele au fost speriate când Ungaria a fost creditată cu a fi următoare Grecie, chiar dacă nu face parte din zona euro.
Între timp, guvernul grec a anunţat, săptămâna trecută, planurile de a continua cu cel mai mare program de privatizare în efortul său de a reduce datoria publică. Socialiştii au anunţat că vor vinde afacerile de stat, de la căi ferate la servicii poştale, porturi şi servicii rutiere.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Germania Angela Merkel
Parteneri
Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat
x close